Saya Mungkin Akan Memulakan Pengajian PhD Lebih Awal

Hari ini saya telah menghubungi Sekolah Pengajian Siswazah UTM untuk mendapat maklumat lanjut berkenaan tawaran melanjutkan PhD di UTM dan apa yang patut saya lakukan jika saya ingin menerima tawaran tersebut.

Daripada perbualan saya dengan SPS, sebenarnya saya boleh mendaftar pada bila-bila masa dan tidak perlu mengikut sistem semester seperti pelajar Ijazah ataupun Sarjana. Dengan kata lain, jika saya mendaftar sekarang saya boleh memulakan pengajian saya pada bulan April dan bukannya pada bulan Jun nanti.

Sebenarnya saya pun sudah tidak sabar untuk memulakan pengajian kerana ia hanya memerlukan saya untuk membuat penyelidikan, sesuai sangatlah dengan saya yang memang sangat percuma (read : FREE) sekarang ni. Yelah, saya pun tak sihat untuk bergerak secara aktif dan banyak menghabiskan masa di hadapan komputer.

Daripada saya sibuk membaca blog2 politik dan juga menonton filem2 yang ntah apa-apa, lebih baik saya gunakan masa ni untuk penyelidikan PhD saya. Betul tak?

Manalah tahu at the end of my PhD journey nanti, saya pun boleh terbitkan buku macam ni kan? Mesti best..

Setelah berbincang dengan suami, saya mengambil keputusan untuk mendaftar pada minggu hadapan. Oleh itu, sepanjang minggu ini saya perlu menyiapkan Research Proposal kerana ia perlu diserahkan kepada SPS pada hari pendaftaran saya nanti.

Sebagai seorang yang sukakan cabaran, saya rasa sangat excited dan tidak sabar untuk memulakan hidup baru sebagai seorang pelajar PhD. Harap rakan2 dapat mendoakan kejayaan saya..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *