Akhirnya saya berjaya Install PHPNuke!

Hari ini saya rasa sangat gembira kerana telah berjaya install php nuke untuk website terbaru saya.

Sebenarnya saya telah cuba untuk install php nuke ini semenjak seminggu yang lepas. Tapi disebabkan oleh connection yang sangat slow, saya telah menghabiskan masa selama berjam-jam semata-mata untuk download file nuke dari website rasminya iaitu www.phpnuke.org dan seterusnya menguploadnya ke website saya. Lebih malang lagi, saya tak berjaya install php nuke walaupun saya telah merujuk kepada beberapa tutorial tentang cara installationnya.

Dalam perasaan yang sangat tension dan geram saya telah menelefon company web hosting saya iaitu www.netkl.com untuk meminta nasihat percuma. Rupa-rupanya netKL sudah menyediakan kemudahan Fantastico yang diakses melalui cPanel untuk install phpnuke dan pelbagai lagi software untuk kemudahan pelanggan mereka. Dan dengan menggunakan Fantastico, saya hanya perlu menekan satu butang dan installation akan selesai dalam masa tidak sampai 2 minit. Senang tu….

Kalaulah saya tahu dari awal. Tapi takpelah, walaupun saya telah ‘learn it the hard way’ tapi saya harap perkongsian ini dapat membantu rakan-rakan yang ingin menggunakan phpnuke di masa yang akan datang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *