Avoid Negative People At All Cost!

Just a quick note for my dear readers..

One way to become successful is by associating yourself with positive minded people.

Positive equals to +

Negative equals to –

In other words, positive peoples add value to others. And negative people negate or suck our energy.

So, from today onwards, avoid negative people at all cost!

If you’re a salesman on the road, once you can feel that your prospect is too negative, quickly excuse yourself and run far far away…

This might sound crazy.. but it’s totally true. To succeed, you need to be selective and mingle with positive people.

Fuh.. jenuh mengayat. Almaklumla.. dah lama tak buat entri in english.

2 thoughts on “Avoid Negative People At All Cost!

 1. oVerhumblegirl

  Assalamualaikum…This is actually my 1st visit to your blog..
  dan sya rsa blog ini sngat membntu..oleh itu, sya berhrp anda dpt membntu sya dgn masalah2 sya ini. Sya sngatlah tidak yakin akan diri sya, sehinggakan sya rsa putus asa even in my education. Lagi2 apabila sya merasakan orng disekeliling sya di sekolah seperti cuba menjtuhkan sya dengan menafikan kelayakan sya utk mendpat jawatan. Stu lgi masalah sya ialah apabila sya cemburu melihat rakan sya mudah utk mesra dgn orng lain sdngkan sya terkial2 dlm hal tersebut, malah sya cuba utk buat orng suka dan rsa best apabila berada dgn sya but it seems like i always fail in doing that. Dan stu lgi masalah sya ialah sya seorng yg selalu merasakan orng tidak suka dgn sya dan sya akn cuba utk buat orng utk suka dgn sya.
  Sya harus tangani masalah2 ini…Saya harap FM dapat bantu sya menyelesaikan mslh sya dgn nasihat2 anda itu… 😀

  1. FadzilahMamat Post author

   Sebenarnya saya pernah mengalami masalah yang sama semasa saya di Tingkatan 5. Masa tu saya memang rasa rendah diri sangat sampaikan saya pernah berjumpa dengan pakar kaunseling.

   Apa yang pakar tu cadangkan adalah supaya saya menulis perasaan saya setiap kali saya berfikiran negatif. Dia siap bagi saya sebuah buku yang dia buat column berikut : Tarikh, masa, situasi dan siapa yang buat saya rasa down. Selepas dua tiga hari saya buat catatan tu, saya mula sedar bahawa saya yang selalu berprasangka buruk terhadap orang lain. Selepas tu Alhamdulillah masalah rendah diri saya hilang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *