Tips Membina Keyakinan Diri

Setelah meneliti statistik blog saya yang terkini, saya dapati bahawa kebanyakan pengunjung yang datang ke blog saya telah membuat carian “membina keyakinan diri’, “rahsia keyakinan diri”, “bagaimana membina keyakinan diri” dan beberapa lagi keyword berkenaan keyakinan diri.

Memandangkan ramai yang tercari-cari maklumat sebegini, saya bercadang untuk memberi lebih banyak info berkenaan topik ini.

So hari ini saya ingin berkongsi satu lagi tips membina keyakinan diri iaitu:

“setiap manusia mempunyai kelemahan dan ia akan membandingkan kelemahan dirinya dengan orang lain”

Sebagai contoh, orang yang gemuk akan menganggap orang yang kurus lebih baik darinya dan orang yang pemaluĀ  akan merasakan bahawa orang yang periang lebih baik daripadanya.

Untuk menerangkan contoh ini dengan lebih jelas, saya akan terangkan senario yang berlaku apabila A, seorang gadis yang gemukĀ  dan periang bertemu dengan B, seorang gadis yang kurus dan pemalu. Apabila A bertemu B, A akan merasa rendah diri kerana merasakan bahawa B lebih cantik daripadanya. Namun begitu, sebenarnya pada masa yang sama B juga akan merasa rendah diri kerana merasakan bahawa A adalah lebih baik daripadanya.

So, apabila anda bertemu dengan seseorang dan mula merasa tidak yakin, ingatlah bahawa dia juga pastinya mempunyai kelemahan. Mungkin dia kurang pandai, kurang kaya, kurang berani, kurang disukai, kurang disenangi, kurang masa, kurang kebahagiaan, kurang anak dan sebagainya..

Jika anda dapat berfikir sebegini, anda pastinya akan merasa lebih yakin dan seterusnya akan menjadi lebih bahagia.

p/s : Setelah membaca tulisan saya ini, apakah pandangan anda? Jika anda sudah mengamalkan tips ini, sila kongsikan pengalaman anda di bahagian komen.

35 comments

  1. amirah121

    salam..akak.
    thanks 4the tips.. betul lh apa yg akak katakan..
    sy selalu berasa rendah diri apabila berhadapan dgn public.,
    jadi.sy akan apply tips nih..thanks.:D

    ps..maybe akak boleh tmbh lebih info.. sy sangat tertarik utk menunggu + membaca artikel yg akak nukilkan ini..
    thanks.,:D

    <abbr>amirah121´s last blog post..im dieting in healthy way!!:D</abbr>

  2. Muhiddin

    Betul apa yang dikatakan oleh En. Fadzilah Mamat. Dulu saya seorang yang sangat kurang keyakinan terhadap diri. Namun pada suatu ketika saya ada membaca satu tips untuk meyakinkan diri dimana tips itu menyatakan untuk lebih meyakinkan diri anda harus mencari apa kelebihan yang ada pada anda dan tiada pada orang yg berada di sekeliling nada contohnya dalam pejabat anda atau rakan-rakan anda. sekiranya anda merasakan anda tiada kelebihan apapun berbanding dgn org atau rakandisekeliling anda cuba cipta sesuatu yang boleh menonjolkan diri anda. Anda pasti akan lebih diberi perhatian daripada mereka sekiranya anda mempunyai sesuatu yang mereka tiada

  3. ridhwan

    salam…..kak
    apa yang di tulis didalam blog nie btul la…
    sebelum saya baca blog nie,saya mmg berperasaan macam nie…susah untuk membina keyakinan diri…lps jew sya baca blog nie sya percaya yang I CAN DO IT…
    i feel better kak add info lg….sya x puas lagilah baca blog nie…thank kak…

    i hope kak dpt coretkan tips untk mengamalkan diet yg seimbang…..
    THANK A LOT………

  4. azman

    mengapa harus mencari keyakinan diri pada kelemahan orang lain.. mengapa tidak membina keyakinan diri dengan kelebihan diri sendiri yang seadanya..? bukankah ini lebih baik..?

  5. akustatik

    salam..
    sy slalu hilang keyakinan dlm berkerjaya atau pun dlm pergaulan,sy sdah pun brumur 23thun,tapi dr segi fizikal sy nmpak kecil,tak tinggi,kurus,sy jg agak jelak di khalayak ramai,mkin sy bkan jenis org yg berkharisma.,sy slalu membandingkan dri sy dgan org yg agak sempurna,kerana mreka slalunya agak disukai ramai dan mudah untuk berkerjaya kerana nampak segak.tp sy masih bershukur dgan kurnian Allah swt terhadap sy,manusia ialah sebaik-baik kejadian..

  6. insan bermasalah

    salam….
    sy selalu kurang keyakinan diri ketika berhadapan dengan orang ramai atau pun rakan2….terutama ketika ingin membuat presentation di hadapan kelas….mula2 sy rasa yakin tetapi ketika berhadapn dengan rakan2 dan lecterer sy mula rasa takut sampai suara sy x keluar…..puas sy cuba menguatkn suara tetapi x boleh jg..ini membuatkan sy berasa sangat malu ketika berhadapan dengan kawan2…..kadang2 sy rasa macam nk berhenti belajar sebab sy x ade keyakinan diri,tetapi sy teringatkan mak ngan ayah itu yang bagi semangat kat sy untuk terus belajar….sy juga ade cube berbagai tips untuk meningkatkan keyakinan diri, tetapi tetap tidak boleh….sy harap anda dapat membantu sy ………

  7. nurul

    btul…sye sering rase kekurangan…dan itu membuatkan
    sy lbih stress..dgn tips ni sdikit sebanyak dapat add cket keyakinan diri
    TQ sis…..

  8. admin

    Sama-sama..

    Saya pun gembira dapat membantu menambahkan keyakinan diri Nurul.

    Sebenarnya saya dulupun bukanlah seorang yang terlalu confident dan sering merasa rendah diri. Disebabkan itu, saya banyak membaca buku-buku dan tips untuk menambahkan keyakinan diri.

    Alhamdulillah.. hasilnya sekarang ni saya sangat yakin dengan diri sendiri.
    So, kepada rakan-rakan yang kurang keyakinan diri, banyakkan membaca berkenaan topik ini..

  9. qiqin

    salam kak..

    mmg btl la sya sll mrsa rndah diri bila bhdpan dgn org rmai sya slalu bndingkan dri sya dgn kwn2 sya yg cntik2 sya slalunya mrndah diri dan merasakan sya x lyak untuk tuk bkwn dgn mrka….sya arap akak akan mperbanyakkan lg tisp2 kykinan diri ini lg….

  10. Iera

    salam….
    saya mmg ad masalah keyakinan diri… punca utamanya ialah saya tidak diberi kelebihan dari segi paras rupa…. saya memiliki kulit yang gelap… pernah sekali tu seorg budak laki kat sekolah saya tegur dan tanya kepada saya kenapa kulit saya gelap. saya rasa sangat rendah diri memandangkan kulit dia jauh lebih cerah… saya harap akak boleh bantu saya untuk menghadapi masalah ini… tips yang akak bagi ini insyaAllah saya akan cuba amalkan dalam kehidupan saya…

  11. ajim90

    memang saya betul2 merasa rendah diri bila berhadapan orang lain, terus terang saya katakan yang kemahiran bergaul saya sangat teruk. sehingga orang akan menjauhkan diri dari saya bila mengenali siapa saya. semoga tips ini membantu saya dlm memperbaiki diri saya.

  12. odong

    yoa,, mkasih tipsnya, dipikir pikir sampai kpan ku bgini trus,,, ku pengen lpas dari dunia lama,,, ku pengen jalani dunia baru,,, …..

  13. lya

    kdg2 sy seorg periang.tp kdg2 sy seorg yg pemalu..sy prnh fkir stp org ada kelemahan sndiri..tp, kdg2 sy p'hatikan ada yg smpurna d mata sy..sy jd rendah diri..sy rs sy gemuk,xpndai b'gaya n xpndai menarik p'hatian org lain…xmcm kwn2 sy…sy slalu sdey bila fkirknnya…

  14. insanlemah

    Sya selalu merasa rendah diri bila mellhat kecantikkan org lain… itu membuatkan saya sehingga malu utk keluar ke public area … byk sgt kekurangan yg ada pada saya… kenapa org lain boleh memiliki hidup yg sempurna tetapi saya tidak .. !! saya dah cuba utk bersikap positif tetapi hampa…. Knpa sy tak sesempurna org lain …. ??? Bagaimana saya nak rasa tenang dan selesa dgn diri saya … ????

  15. siapa saya

    salam..kak,. sya slalu xd kyakinan diri..sy bkal seorg guru tp sy lgsg xd kyakinan dri trutamanya dgn rakan2..sy sgt pmalu dan cepat lemah smgt..apa yg sy akn buat sy tkut dtrtawakan dan dpndang rendah..especially kalau nk wat presenttion or kalo wktu sukan,,sylah yg pling lemah dan lembab..sy terlalu mmikirkan org lain dan mengatakn bahawa sya tidak boleh melakukannya..sy cuba untuk bergaul dgn mereka ttpi gagal..tolaonglah syaa…

  16. MuhdAlHafiz

    Assalamualaikum . Terima kasih untuk tips2 & motivasi . Saya ni seorang lelaki yang amat rendah diri , malu bergaul , & ta tau nk bercakap dengan perempuan . Bila saya beranikan diri untuk ajak seorang perempuan keluar , mesti temujanji tu berakhir dengan kekecewaan . Kusut kepala saya . Kalau cik ada apa2 tips yang bole membantu , hulurkan la ya?

  17. lid

    sy ssh nk bergaul dgn org…knp ye..?mgkn sy ni rs rendah diri yg teramat sgt…lbih2 lg diorg bincg isu2 sy lgsg xtau…

  18. niel

    sy spnjg hdup 24 thun ni, blh blang brape kerat jew kawan,,sy sgt2 malu n xde kyakinan dri,,kdg2 sya rsa give-up dgn khduopan ni,,mga tips ni blh mmbri kyakinan kpda sy.

  19. wan isma ekhsan

    selama ini saya tercari-cari bagaimana caranya untuk membina keyakinan diri.untuk bercakap depan orang ramai amat susah bagi saya dan ianya membuatkan saya bertambah rendah diri.saya terlalu susah bergaul dgn org lain di mana bila saya bandingkan diri dengan mereka terlalu ketara perbezaannya.saya sendiri pun tak tahu apakah kelebihan yang ada pada saya.saya terlalu takut untuk mencuba benda yang baru kerana tak nak menghadapi kegagalan.harap saudara dapat bantu bagaimana utk saya menghadapi masalah ini.terima kasih.

  20. masalah

    Assalam admin,

    sy nak nak citer sikit masalah sy,,mybe lebih teruk dari masalh2 lain..
    sy sgt pemalu smpaikan nak kuar rumah pun takut,rasa rendah diri yg teramat sgt,sensetive , perasan ,suke sgka buruk, rasa ragu2, & mempuyai ego yg teramat tinggi..tak hairan lah kalau thp p'gaulan sy nie teruk sgt..sy amat sakit hati dgn perangai sy nie…dah berulang kali sy cube ubah perangai nie tapi tak dpt juga…malah ia terus menguasai sy..jadi sy minta lah kat admin,,ade tak nasihat yg berguna supaya sy dpt buang semua sifat 'MAZMUMAH' nie????

  21. ijam

    sy mmng seorang yg pemalu….x pandai nak bergaul dgn org….terima kasih dgn adanye tips ini..sy akan cuba…harap2 sy berjaya..

  22. fhyzhadam

    Terima kasih Kak Fadzilah, tips2 ini membantu saya untuk tidak berputus asa bila berhadapan masalah terutama bila berkomunikasi/ menyelesaikan masalah yang melibatkan individu yang lebih berilmu/ kurang.

  23. Ira

    Assalamualaikum……saya menceburi pekerjaan yg memerlukan saya bertemu dgn org ramai. Masalahnya saya mempunyai gigi jongang yg agak teruk. Saya langsung takda keyakinan diri utk berjumpa orang. Nak senyum pun segan. Buat masa ni saya belum mampu utk memakai braces.

    • FadzilahMamat

      Takpe Ira, setiap orang pasti ada kelebihan masing-masing. Walaupun Ira jongang, akak pasti Ira ada kelebihan yang tak ada pada orang lain. Kalau tak, mungkin majikan Ira pun tak amik Ira bekerja. Betul tak?

      Pasal rasa malu tu, akak harap Ira jangan terlalu fikir pandangan orang terhadap Ira ya. Ini kerana, setiap orang yang Ira jumpa pun sibuk memikirkan kelemahan diri mereka jugak.

      Dan kalaupun diorang nampak kelemahan Ira, diorang pun tak akan fikir lama-lama pasal tu. Sebab setiap orang ada banyak masalah dan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan setiap hari.

      Akak doakan Ira cepat-cepat dapat pakai braces ya! :)

  24. Azizi

    Salam', kak saya nak Tanya macamana nak hilangkan perasaan kurang percaya Pada diri " saya ni nak berhenti kerja kerajaan Dan dapat offer kerja Swasta dengan gaji yang 3 Kali Ganda . Saya takut la, nak ambik atau tidak. To long kak

    • FadzilahMamat

      Pada akak, nak ambik atau tak bergantung pada 'jiwa' awak. Apa sebenarnya yang penting dalam hidup awak? Awak suka tak dengan kerja sekarang? Jangan jadikan wang sebagai faktor utama dalam membuat keputusan.

  25. gee

    tips yg baik.saya tak sangka rupanya ada juga mcm tu.lepas ni saya tak perlu risau sgt sbb takda manusia yg sempurna d dunia ni…

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge