Cara Termudah Untuk Tidak Disukai – Memperbetulkan Kesilapan Seseorang di Hadapan Orang Lain

Perkongsian hari ini merupakan satu ilmu yang telah saya perolehi melalui beberapa buku tentang kaedah komunikasi berkesan yang telah saya baca sebelum ini.Apa yang ingin saya kongsikan di sini adalah bahawa manusia merupakan makhluk yang sangat ego dan merasakan dirinya betul pada setiap masa. Manusia juga tidak suka ditegur kesalahannya dan jika dia benar-benar melakukan kesalahan, dia akan mencari alasan bagi melindungi dirinya sendiri.

Mempelajari ilmu ini pada usia yang agak awal merupakan satu perkara yang sangat saya syukuri. Ini kerana, ilmu ini telah mengelakkan saya daripada mencalarkan ego seseorang dengan menegur atau membuktikan kesalahannya. Betul, adakalanya kita perlu membetulkan kesilapan seseorang. Tapi ia bergantung kepada keadaan dan situasi.

Jangan terlalu gemar menegur kesilapan seseorang terutamanya di hadapan orang lain. Biasanya orang yang ditegur bukannya makin sedar kesilapannya, tetapi mereka akan mencari alasan untuk mempertahankan diri dan seterusnya membenci kita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *