Jangan Takut Dengan Perubahan..

Kadangkala Allah takdirkan sesuatu supaya kita dapat mencuba sesuatu yang baru dan mungkin memberikan hasil yang lebih baik.

Daripada Baby Ali lahir sampai sekarang dia dijaga oleh bibik dan tak pernah dihantar ke taska.

Semenjak bibik saya balik ke kampung pada 3 minggu lepas, saya betul-betul bekerja di rumah sambil menjaga Baby Ali. Saya cuma keluar pada waktu petang ketika suami ada di rumah.

Dan saya pun pernah minta seorang sahabat jagakan Baby Ali sementara saya keluar berjumpa klien.

Kalau ikutkan hati, memang langsung taknak hantar Baby Ali ke taska. Macam-macam perkara negatif yang saya fikirkan.

Tapi suami tercinta memang pandai memujuk. Dia meyakinkan saya bahawa dalam hidup ni kita memang kena percaya pada orang lain. Kalau ada perasaan tak percaya, macamana kita nak maju.

Lagipun Baby Ali dah agak besar. Dah dua tahun. Mungkin bila dihantar ke taska, dia dapat belajar berkawan dengan budak-budak lain.

Lagipun dua minggu lagi saya juga terpaksa tinggalkan dia untuk ke National Sales Convention (NSC) di KL selama 3 hari dan seterusnya ke Guangzhou selama 4 hari.

Kalau tak ajar dari sekarang, lagilah susah untuk dia berjauhan dari saya nanti.

Jadi hari ni saya telahpun hantar Baby Ali ke taska untuk kali pertama. Dia happy sangat masa sampai kat sana sebab saya dah ceritakan benda-benda yang best.

Tapi bila saya call cikgu taska dia bagitau Baby Ali menangis setiap kali ada orang buka pintu dan dia macam nak balik. Tapi cikgu tu pun cakap benda ni memang normal dan semua budak menangis pada hari pertama.

Kepada ibu-ibu yang rasa sedih nak tinggalkan anak macam apa yang saya rasa sekarang, jangan terlalu risau ya. Bak kata suami saya,

Bukan awak je pandai jaga anak.

Hahaha.. 🙂

20120503-132621.jpg

Lambatnya makanan sampai. Saya dah lapar ni..

3 thoughts on “Jangan Takut Dengan Perubahan..

  1. surynn

    Ye la kan.. terpaksa Percaya pada orang.. Kaksu pun lepas bibik lari ikut boyfren hari tu.. risau btl sbb kena cari tempat untuk jaga Muqrish. Risau sangat2. Kaksu cuba 3 tpt sampai la yang ni baru rasa ngam dengan Muqrish…. 🙂

  2. surynn

    Hahaha…bukan apa.. dlm proses utk pcy tu la bertukar 3 tempat.. Dari dulu mmg selalu usaha letak di tempat yg buat anak2 suka n hati kita tenang. Dari anak pertama memang selalu buat ‘spot check’ dsbnya… Anak kita kan… Klu kita x ambik berat sape lagi..Alhamdulillah! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *