Usahawan Sombong

Siang tadi saya ada meeting dengan seorang pegawai sebuah organisasi yang banyak membantu usahawan.

Banyak benda saya belajar dan banyak info yang dia kongsikan.

Dia meluahkan rasa kecewa dengan usahawan usahawan yang sombong.

 

Sebelum dapat pembiayaan punyalah baik dan merendah diri.

Bila dah dapat pembiayaan, bisnes dah stabil, mulalah rasa besar kepala dan sombong.

 

Subjektif sebenarnya perkataan sombong ni.

 

Jarang orang nak mengaku dia sombong.

 

Tapi bila fikir fikir balik saya rasa saya pernah ada perasaan sombong ni.

 

Walaupun tak dizahirkan dalam bentuk perkataan (sebab selalunya saya memang akan fikir panjang panjang dan dalam dalam sebelum berkata kata), tapi dari segi perbuatan.

 

Sebagai contoh, ada yang bagi nasihat supaya jangan buat sesuatu. Tapi saya buat jugak sebab saya sombong.

Saya rasa saya lagi bijak dan lagi tahu.

 

Kalaulah boleh turn back time kan, rasa nak ketuk ketuk dan cubit cubit je diri sendiri yang sombong sangat tu.

 

Dan sekarang bila saya jumpa, tengok dan dengar kisah kisah usahawan yang sombong, saya faham dia sedang melalui fasa yang pernah saya lalui dan insyaAllah dia pun akan belajar dan perbaiki nanti.

 

🙂

I Am So Grateful For Everything

Malam ni bawak anak anak main kat Dataran Centrio Seremban 2.

Dan sebelum balik Abang Adi cakap,

I am so grateful for everything.

 

Bila dengar tu kan, serius terharu.

I know I am not the best mom.

I know there are a lot of aspects that I need to improve.

Tapi bila dengar anak cakap macam ni kan, rasa happy sangat.

 

I am happiest bila duduk berbual dengan anak anak dan gelak ketawa bersama sama.

 

Happy dengan semua keputusan yang dibuat.

Keputusan untuk berhenti kerja makan gaji.

Keputusan jadi ejen Public Mutual.

Keputusan buat bisnes Benang Hijau.

Keputusan untuk kurangkan overhead dan fokuskan kepada online sale Benang Hijau.

Keputusan untuk pindah dan menjalani kehidupan yang lebih baik.

 

Walaupun setiap keputusan ada kesan baik dan buruk.

Dan saya pun banyak buat silap dan rugi.

 

Tapi saya sangat happy.

Happy sebab ada bisnes sendiri dan ada banyak masa dengan keluarga.

Happy sebab betul betul boleh berkerja dari rumah dan buat kerja yang saya suka dan jumpa atau berurusan dengan orang yang saya suka.

Happy setiap minggu boleh bawak anak jalan jalan.

Dan.. semenjak sebulan lepas happy lepas dapat tahu saya sedang mengandung anak kelima.

Alhamdulillah.

 

🙂

 

Interview Melalui Voice Note

Alkisah ada seorang student nak interview tapi disebabkan sesama busy jadi saya suruh dia interview melalui whatsapp sahaja dan saya reply melalui voice note.

Ni antara soalan dia,

Bila sekarang perniagaan dah stabil, puan still pergi hadiri kursus kursus perniagaan ke?

Hehehe..

Tak tahulah usahawan lain kan.

Tapi saya ni macam tak stabil stabil je.

Perniagaan ni ada banyak fasa dan setiap fasa ada cabaran dia.

 

Tapi bab hadiri kursus tu memang rajin.

Last two week kan pergi kursus DNA kan.

Pastu Isnin lepas pergi seminar Peta Perjalanan Bisnes Anda oleh Ibu Hanim.

Kali ni pergi dengan Amni dan Diba.

Saja ajak dorang ikut supaya dapat belajar bersama sama.

 

 

Dan esok pulak akan pergi seminar Agent System Mastery.

Nak belajar pasal cara cara buat sistem ejen yang powerrrrr!!!

 

 

Saya ni memang suka belajar.

Tapi sebenarnya bab nak implement lemahhhh sangattttt.

Suka bertangguh dan tak suka nak fikir lebih lebih.

Nak kena ada someone yang push.

 

 

Hari ni mood sangat baik dan banyak sangat update status kat FB.

Disebabkan mood nak menulis membuak buak, maka mehlah kita update blog. Hihihi..

 

 

Okay sampai jumpa lagi.

Bye!!!