Melawat Butik

Khamis malam kami berempat (saya, suami, Ali & Yaya) bertolak ke KL. Sebenarnya nak tengok rupa paras butik yang dah lama tak dijengah. Sambil-sambil tu ambil kesempatan buat Visa untuk ke China.

Sedikit info untuk sesiapa yang nak buat Visa, sekarang ni syarat dah makin longgar. Kena tunjuk tiket kapal terbang ATAU rekod tempahan hotel.

Sebelum pergi saya ada hubungi satu Travel Agency, katanya sekarang tak perlu bawa pun dua dokument tu. Alih-alih bila dah sampai, tak boleh buat.

So saya pun booking hotel melalui Agoda. com dan print di kedai printing yang berhampiran. Bersyukur sangat sebab staf di sana sangat membantu. Pak guard dia pun membantu sangat. Gigih bagi direction untuk kami ke kedai printing yang berhampiran.

Travel Agency pun ada cakap sekarang cuma boleh buat Single Entry Visa je. Sebenarnya tak. Nak buat Double Entry pun boleh. Harga untuk Single Entry – RM85 seorang manakala harga untuk Double Entry – RM105 sorang. Kira okaylah berbanding caj yang dikenakan oleh Travel Agency iaitu RM140 untuk Single Entry.

Saya buat visa biasa je yang ambil masa 4 hari bekerja untuk siap. InsyaAllah Rabu ni siap dan saya pun dah bagi resit pada staf saya dan minta dia tolong ambilkan.

InsyaAllah akan ke Guangzhou pertengahan Ogos nanti bersama suami dan baby girl tercinta. 🙂

 

Selesai urusan buat Visa, teruslah ke butik. Alhamdulillah bulan puasa ni ramai sangat pelanggan. Ramai juga yang datang dengan memakai tudung Benang Hijau. Rasa happy sangat.

Petang tu singgah buka puasa di rumah pakcik di Sungai Ramal dan malam tu sibuk melayan pakcik sekeluarga datang shopping baju raya.

 

Semalam pulak pagi-pagi dah buat meeting dengan Manager di sana. Ingatkan dia semula supaya cuba bagi servis yang terbaik. Pastu tanya apa pendapat dan cadangan dia serta apa yang dia perlukan.

Kalau ikutkan ada benda yang saya kurang puas hati. Tapi saya pun faham diorang sibuk sangat bulan puasa ni. Ayah saya pun selalu pesan, “Ingat kebaikan orang pada kita. Lupakan kebaikan kita pada orang.” Jadi saya pun taklah membebel sangat.

Cuma saya bagitau jugak apa expectation saya dan harap dia dapat buat bila kurang sibuk.

Lepas tu kami pun make over lah sikit. Ubah kedudukan shawl dan jubah. Dengan susunan baru Alhamdulillah sales lebih rancak semalam.

Tahun ni memang saya sediakan lebih banyak stok baju berbanding tahun lepas. Tapi kurang puas hati dari segi tudung sebab tak dapat sediakan lebih banyak stok kerana production team sibuk uruskan tempahan online.

InsyaAllah esok admin online akan settlekan semua order dan lepas tu barulah dapat tambah stok untuk butik dan outlet.

 

Lepas raya ni Production House akan berpindah ke rumah kedai 3 tingkat di area Wakaf Che Yeh. InsyaAllah boleh tambah lagi mesin dan juga tukang jahit. InsyaAllah lepas raya ni akan lancarkan tudung baru yang mungkin akan meletop jugak. Hihihi..

Okay bye. Sampai jumpa lagi. 🙂

Mission Complete..

Alhamdulillah pencarian tukang jahit baru dah berjaya. Semalam dah interview dua orang tukang jahit. Pagi tadi diorang start.

Hari ni pulak interview lagi dua orang lagi tukang jahit dan terus suruh diorang praktis menjahit.

Suami cakap lepas ni jangan suruh beli mesin jahit lagi sebab dah tak tahu nak letak mana. Hahaha..

 

Semalam buat meeting syarikat. Meriah sungguh dengan lebih 30 orang pekerja. Teringat pulak zaman-zaman buat meeting unit trust dulu. Hihi..

 

Sekarang ni Alhamdulillah order tak putus-putus masuk. Masalahnya bulan puasa ni semua nak balik awal dan tak boleh OT. Jadinya memang perlukan lebih masa untuk siapkan order.

Bila dah sibuk sangat ni, teringat kenangan time tak sibuk. Time boleh lepak-lepak dan berbual mesra dengan kawan-kawan sambil menikmati kopi sedap.

Time boleh travel anytime.

Time boleh jalan-jalan window shopping.

 

Nak kata sekarang sibuk sangat sangat tu, taklah. Sebab saya pun ada banyak admin. Maybe sebab ada baby kecik yang manja dan saya pun kononnya nak jaga sendiri 100%.

Masa Abang Iqbal dan Abang Adi kecik dulu, 2 bulan dah kena tinggal di nursery. Pastu dalam perjalanan ke tempat kerja, rasa bersalah sangat. Sambil drive, sambil nangis.

Masa Ali dah okay sikit sebab dah kerja sendiri dan keluar sekejap sekejap je. Tapi kali ni Alhamdulillah boleh bersama Yaya 24 jam sehari.

 

 

 

 

Impian

Apa impian anda?

Apa yang anda nak?

 

Ramai orang takut nak berimpian. Bila ditanya, malu sangat nak sebut.

Ada juga yang langsung tak berimpian.

 

Kalau tak ada impian, memang confirm tak akan dapat.

 

Ibarat naik kereta pusing-pusing tanpa destinasi. Last-last kereta habis minyak di tengah jalan.

 

Yang bestnya, kita semua boleh mencapai impian kita. Kalau kita nak, pasti kita boleh capai.

KLCC pun terhasil dari impian seseorang.

KLIA terhasil dari impian seseorang.

AIR ASIA terhasil dari impian seseorang.

MCDONALDS terhasil dari impian seseorang.

 

Semua yang besar, yang hebat, yang gah, bermula dengan satu impian.

 

Impian saya sekarang untuk memiliki kedai 3 tingkat di tepi jalan besar. Tingkat bawah butik. Tingkat atas production.

Pastu ada signboard besar.

Pastu ada rumah yang selesa dengan halaman yang luas.

 

InsyaAllah pasti boleh cuma cepat atau lambat je. 🙂