Idea Bisnes : Tuisyen Peribadi @ Tuisyen Di Rumah

Hari ini saya ingin berkongsi satu idea bisnes yang sangat menarik iaitu tuisyen peribadi @ tuisyen di rumah @ home tuition @ personal tutor @ home tutor dan pelbagai lagi nama yang memberi maksud yang sama.

Pada awal bulan ini (Julai 2009), saya dan kakak telah mengusahakan Pusat Tuisyen BonCee di Taman Pulai Utama, Skudai. Kami menawarkan beberapa kelas seperti Kelas Cepat Membaca, Kelas Iqra’, Tuisyen PMR, Tuisyen SPM dan juga Kelas Tuisyen Peribadi.

Nak tahu kelas apa yang paling glamer? Jeng-jeng-jeng.. Jawapannya adalah Kelas Tuisyen Peribadi!!

Pada mulanya hanya kakak saya yang mengajar kelas tuisyen peribadi (samada di rumah pelajar ataupun di tempat tuisyen kami) sebaliknya saya hanya mengajar Kelas Iqra’ pada setiap Isnin-Khamis (8-9 malam).

Pada minggu lepas, salah seorang klien saya (Pelabur Public Mutual) telah meminta pertolongan saya untuk mengajar subjek Matematik kepada anaknya yang sedang belajar di peringkat Matrikulasi dan sedang bercuti. Pada mulanya saya teragak-agak untuk menerima job ini tetapi memandangkan saya cuma perlu mengajar selama seminggu sahaja (kerana cuti anaknya hanya tinggal seminggu lagi), maka saya pun bersetuju.

Mengikut perjanjian, saya akan mengajar anaknya selama 2 jam pada setiap hari selama 7 hari dengan bayaran RM30 satu jam. Sebenarnya bayaran ini adalah harga istimewa untuk klien saya. Maklumlah dia sendiri sudah lama menjadi klien saya. Kalau nak diikutkan harga pasaran, dalam lingkungan RM50 satu jam.

Berapa jumlah yang akan saya dapat? RM30 x 2 x 7 = RM420. Okaylah tu kan?

Nak tahu berapa pendapatan kakak saya sebagai guru Kelas Tuisyen Peribadi? Pendapatannya adalah melebihi RM3000 sebulan sedangkan waktu kerjanya yang sebenar cumalah dalam 4-5 jam sehari.

Saya pasti ada yang merasakan jumlah2 yang dinyatakan di atas adalah terlalu sedikit dan tidak berbaloi. Namun begitu peluang ini sangat sesuai untuk pelajar yang ingin mencari kerja part time, graduan yang sedang menganggur atau suri rumah yang mempunyai banyak masa yang terluang.

Nantikan artikel saya yang seterusnya berkenaan dengan cara untuk mempromosikan servis tuisyen peribadi..

46 comments

  1. eza

    sy pun berminat gak nak bukak tuisyen ni…memandangkan sy ader sedikit pengalaman semasa menjadi guru sandaran n pernah mengajar di tadika….
    cuma saya tak tahu cara nak promote sebab sekarang saya tinggal di tempat baru…
    harap boleh beri bimbingan….tq

  2. dunia bijak

    sy akan berpindah ke kedah..dalam perancangan utk mencuba utk mengajar tuition rumah ke rumah..bleh tak beri sikit info bagaimana nak letak harga bagi setiap subjek..sekiranya dlm dua jam tu..dia nak ambil 3 subjek..kita ttp cas mengikut jam juga ke..

  3. hidayah

    ermmm…sy seorg guru sains…br sethn mengajar…blh mengar sains ting 1-3, mate ting 1-3 dan kimia spm…sy mengajr area tmn molek…cmn ek sy nk promosikan perkhidtn home tuition sy?

  4. izzati

    salam Pn.Fadzilah

    saya n suami ada brcdang utk buka kelas tuisyen pd thun ini di area kuala terengganu. sbg guru, sy trut ditugaskan utk mengjar tuisyen di sek men.dngn pnglmn yg ada, sy bercdng utk memprkmbangkan kmhrn ini dgn membuka kelas tuisyen

    kmi bru meninjau peluang yang ada di skitar tmpt kami. sy alu-alukan cdngan & pndpt drp Pn. Fadzilah. adkh kptsn kami ini betul2 tepat?adakah byk risiko yng perlu kami tempuhi kemudian?

    sekian.tq

  5. Ferdinand

    Salam Pn. Fadzilah

    Saya bercadang untuk membuat tuisyen di rumah pelajar di kawasan berdekatan dengan tempat tinggal saya di Miri Sarawak. Namun sebagai permulaan, saya tidak tahu berapakah bayaran yang sewajarnya untuk subjek yang saya akan ajarkan. Apakah cara-cara yang boleh saya gunakan untuk mempromosikan perkhidmatan saya?

    • FadzilahMamat

      Bayaran untuk home tuisyen sebenarnya adalah bergantung kepada kepakaran guru, subjek dan juga tahap pelajar. Ia juga turut bergantung kepada kawasan sasaran anda. Jika anda berada di kawasan bandar, anda boleh mengenakan caj yang lebih tinggi kerana prospek anda pasti berkemampuan untuk membayarnya.

      Antara caj yang biasa dikenakan untuk kelas home tuisyen adalah seperti berikut:

      4-6 tahun : RM20/jam
      Darjah 1-3 : RM25/jam
      Darjah 4-6 : RM30/jam
      TIngkatan 1-3 : RM35/jam
      Tingkatan 4-5 : RM40/jam

  6. nursya

    saya ingin melakukan part time dan dalam proses untuk menjalankan tuisyen dirumah.. (bukan dari rumah ke rumah tetapi tuisyen dirumah saya sendiri)

    > maximum dalam satu kelas 5org macam tu..
    > dan dalam perancangan mencari seorang guru pembantu

    saya ingin menawarkan beberapa subjek UPSR untuk pelajar tahun 1-6

    apa yg saya tahu dr informer, untuk mengadakan tuisyen dirumah sendiri tidak memerlukan sebarang lesen atau permit… kecualilah jika ingin membuka pusat tuisyen atau premis perniagaan….

    adakah ini betul atau saya wajar terlebih dahulu bertanya pada mana agensi kerajaan yg sesuai…
    TQ

  7. rena

    saya seorang guru dan berminat nak buat home tuisyen. untuk membuat home tuisyen di rumah sendiri memerlukan lesen atau tidak?

  8. azreen

    Assalamualaikum,ada sesiapa yang nak pengajar dalam subjek sejarah x???
    saya ni masih belajar di UNIKL MITEC….saya ingin menjdai pengajar secara separuh masa,namun saya tidak pernah ada pengalaman mengajar,saya cuma kenal potensi mengajar saya di kampus

  9. Ferdinand Yeo

    Saya seorang guru di bandar Miri, ingin memberi tuisyen di rumah untuk pelajar dari sekolah rendah dan sekolah menengah seperti berikut:

    Semua Subjek Utama Darjah 1-6 (UPSR)

    Matematik,Sains Tingkatan 1-3 (PMR)

    Matematik Moden, Matematik Tambahan, Sains dan Fizik Tingkatan 4-5 (SPM)

    Sila berhubung dengan saya jika berminat, Terima Kasih
    email: teck_ferdinand@yahoo.com
    Tel: 016-8560452 (Digi)

  10. nadiah adnan

    saya bekas graduan univ. malaya dalam bidang linguistik bahasa Melayu. pengalaman mengajar bahasa melayu ting.1, 2, 3, 4, 5 selama 18 tahun. malah pernah mengajar tuisyen untuk BM darjah 1,2,3,4,5,6. sesiapa yg berminat boleh hubungi saya. now duduk di Beranang Selangor

  11. faizah

    Salam. Nak tahu apa pula caj dikenakan mcm saya ni > anak 1 form 3, anak 2 (kembar) form 2 … saya gunakn sistem online, boleh tak cikgu gunakn latihan melalui online tu utk mengajar anak2 saya?

  12. Mohd muslim

    sy pelajar ipta dalam jurusan kejuruteraan minyak dan gas..saya boleh mgajar subject maths PMR..sesiapa yang berminat leh contact sya di talian :
    013-4724252(area shah alam)

  13. noor ain

    saya berminat untuk menjadi guru tuisyen…tetapi sy tak tau macama mana hendak promosikan diri supaya mendapat pelajar..skarang sy masih mengajar di daerah kulaijaya…saya boleh mengajar subjek science f4 n f5..math f3..can u help me?

  14. noor ain

    sesiapa yang berminat untuk menghantar anak tuisyen di rumah atau sy mengajar dirumah anda..

    subjek: PMR(mathematics Form 1, Form 2, Form 3)
    SPM (Science Form 4 Form 5)
    SPM (Physics Form 4 Form 5)
    sila hubungi 0123122307

  15. nur

    salam…

    saya pelajar master English Linguistics di UPM. Semester 2.Sblm ni degree in English literature and diploma in TESL. Saya slalu jugak buat tusiyen d rumah yg biasanya student primary school time dgree dulu. sskrg dah pindah rumah, susah ssikit nak cari student baru….just boleh mngajar english subject je. sbject lain mmg kantoi la.skrg tinggal di puchong…sgt interested teaching english…slain nak backup blanje utk habiskan master ni…anything or nak ccontact, boleh email sy, madam_nur86@yahoo.com
    =)

  16. Rabiatul

    Assalamualaikum..

    Saya berminat nak buat personal tuisyen class kat rumah sy d batu 3 shah alam..Saya boleh mengajar math & sciences utk semula peringkat. To those yg bminat boleh email sy d rafsh2001@yahoo.com ;)

  17. Cikgu ina

    Salam, kepada sesiapa yang sedang mencari guru tuisyen matematik terutamanya matematik tambahan di kawasan rahman putra atau desa coalfield sungai buloh, selangor,bolehlah menghubungi saya 019-6120922.

  18. muhammad wafi

    tuisyen area pelindung,beserah,sg karang,semambu,kuantan

    mathematics pmr,spm,
    perdagagan spm
    sejarah spm

    please contact 0139832203

  19. haslina

    Sesiapa yang berminat untuk mencari guru tuisyen matematik di kawasan shah alam untuk sekolah rendah tahap 1 dan 2 boleh hubungi saya di 0193501848 atau emailkan pada saya.

  20. PUAN J

    Saya telah mengajar tuisyen di rumah student selama 8 tahun. incomenya memang lumayan.. cecah RM4000 sebulan.. tapi letih la sikit kena rushing dari 1 rumah ke rumah yang lain

  21. Cikgu Aa

    Saya lulusan UM.Saya mula ajar sejarah form 4&5 sejak 2004 hingga sekarang.Masih ajar tuisyen Sejarah SPM.Jika ada pusat tuisyen mahu khidmat saya,sila hubungi saya.
    Selain tu,saya ada 4 tahun pengalaman sbgi guru bimbingan kaunseling. Saya ada pengalaman jadi fasilitator/pengarah kem motivasi/jatidiri.Jika ada yg nak guna khidmat saya (weekend/school break),call 0133135167.

  22. Cikgu Aa

    Jgn lupe,terutama buat ibu bapa yang ada anak di tingkatan tiga pada tahun ini (2011), pada tahun 2013 anak anda akan mengambil SPM. Pada tahun itulah matapelajaran sejarah akan menjadi matapelajaran yang wajib lulus. Jika matapelajaran sejarah x lulus,maka SPM anak anda dikira gagal.Call 0133135167..

  23. PUAN ILAH

    Sesiapa yang berminat untuk mendapatkan khidmat tuisyen BM UPSR, PMR dan SPM sila hubungi saya. Kawasan Bandar Mahkota Cheras, Sg Long, Bandar Tun Hussein Onn, Cheras Perdana dan yang berhampiran. Saya guru sekolah yang telah berkhidmat selama 15 tahun dalam bidang pendidikan..ANDA PASTI BERPUAS HATI DENGAN KEPUTUSAN ANAK ANDA.. Hubungi 013 – 324 1 123

  24. PUAN ILAH

    Kepada yang berminat untuk mendapatkan khidmat tuisyen BM UPSR, PMR dan SPM sila hubungi saya. Kawasan Bandar Mahkota Cheras, Sg Long, Bandar Tun Hussein Onn, Cheras Perdana dan yang berhampiran. Saya guru sekolah yang telah berkhidmat selama 15 tahun dalam bidang pendidikan..ANDA PASTI BERPUAS HATI DENGAN KEPUTUSAN ANAK ANDA.. Hubungi 013 – 324 1 123

  25. nor

    klu buat tuisyen di rumah xde lesen pu. K TQn xpekan tapi nak tanya sekurang2nya berapa orang budak yg boleh kita ambil untuk tuisyen di rumah. dan boleh tak kita wat iklan pada kaIN RENTANG

  26. ZURIANA

    salam..saya seorang guru matematik sekolah menengah di Kuala Lumpur..sesiapa yang berminat untuk home tuition dengan saya boleh lah cal di no 019-9479652….tq

  27. Halimaton Saadiah

    Assalamualaikum… Saya seorang guru Matematik di sekolah menengah.. Sesiapa yg berminat untuk home tuition di area Desa Coalfields, Sungai Buloh (utk sesi 2012).. boleh hubungi saya di no 012-2696358… Insyaallah akan dibimbing utk dapat A dlm PMR dan A+ dlm SPM…

  28. nuurul

    Saya sedang mencari seorang guru yg boleh dtg kerumah di Shah Alam untuk mengajar anak yg berumur 5 tahun; belajar mengeja dan membaca bahasa melayu. Kalau ada tolong contact saya nuurul 0136446772

  29. rumines sulaiman

    Salam. I am a tutor at my own home tuition in Desa Tasik, Sg. Besi KL. Now looking for students around this area. I can teach students for UPSR, PMR, SPM, MUET and pra students as well. Anybody is looking for a tutor can give me a call at : 019-3069 348.

  30. cikgu ina

    Assalamualaikum.. saya seorang guru Matematik Tambahan dan juga pemeriksa kertas.Sesiapa yang ingin menghantar anak ke rumah saya di Desa Coalfields Sungai Buloh boleh hubungi saya di talian – 019 2539048 @ 03 60384204. Hari Isnin dan Selasa adalah Matematik Tambahan Form 5, Hari Rabu adalah Matematik Tambahan Form 4.

  31. Cikgu Shila

    Sy merupakan guru SR.Telah berkhidmt sbg guru sejak 2004.Bpngalaman mngajar murid tahun 6 UPSR.Khusus subjek Sc tapi boleh mengajar BM..Bminat untuk mgajar tuisyen di Pusat Tusyen di Pasir Gudang Shj.sila hubungi sya Cikgu Shila 0187724797..:)

  32. Cikgu Han

    Saya Ckgu Hanz.. Berpengalaman mengajar science subject ( Science, Chemistry, Biology) … Sesiapa Berminat boleh hubungi utk dptkan pkhidmatan saya bagi kawasan shah alam.. ( 013-6693851)

  33. Eryza

    Assalamualaikum, saya inginkan perkhidmatan guru tution yang mampu mendidik anak saya ( mengalami dyslexia ) didalam pelajarannya, sebab anak dyslexia memerlukan kaedah tersendiri. Sekiranya ada yang berminat sila whatapps /sms saya 0182889267, saya memerlukan home tution saya tinggal di Bandar Botanic Klang, Selangor. Jika boleh dengan kadar segera anak saya berusia 11tahun

  34. Teacher Farah

    Khidmat home tuition area Pasir Gudang.

    Hanya anak-anak yang lemah dalam subjek mata pelajaran, mengambil peperiksaan am dan mengulang SPM.

    UPSR RM35/jam
    PMR RM40/jam
    SPM RM50/jam

    Berminat 019 7979294

  35. pn rose

    sy seorang guru cemerlang sains dan menetap dikuantan.sesiapa berminat utk home tuition utk pt3 dan spm boleh menghubungi 0139822215 .

  36. Aini

    Saya perlukan guru tuisyen di rumah untuk anak saya bg subject math, sains & English (darjah 4). Area Shah Alam. Sila hubungi saya 012-3815130 dengan segera.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge