Adakah Kita Mendidik Anak Menjadi Seorang Pembuli?

Semalam seorang kenalan saya telah berkunjung ke rumah. Walaupun saya suka menerima kehadiran tetamu tetapi setiap kali mereka berkunjung ke rumah, saya berasa tidak selesa kerana sikap anak-anaknya yang terlalu kasar dan agresif.

Semasa anak-anak saya dan anak-anak beliau bermain bersama, anaknya yang berusia 7 tahun telah menolak Adi ke dinding dengan kuat dan menyebabkan bibir Adi luka dan berdarah. Pada mulanya anaknya kelihatan takut dan ingin bersembunyi di luar rumah. The best part is, kenalan saya memanggil anaknya dan kata, “Takpe, ayah tak marah..”

Saya bukannya nak suruh dia marah atau pukul anaknya, tetapi pada saya at least suruhlah anak dia meminta maaf dan menasihatkan anaknya supaya tidak bermain dengan kasar. Bila dia bersikap begini, secara tidak langsung dia seolah-olah menyokong atau membenarkan tindakan anaknya.

Saya tidaklah menyalahkan anaknya 100% kerana saya faham perangai budak2. Kalau dah ditakdirkan bibir luka, Adi main sorang-sorang pun boleh kena jugak.. Tetapi sikap rakan saya ni betul-betul mengecewakan saya.

Bila jadi macam ni, teringat pulak saya kepada pepatah orang tua, “Sayang anak tangan-tangankan..” Dulu saya tak faham pepatah ni. Yelah, kalau sayang anak, kenapa nak kena pukul pulak, kan?

Tetapi bila saya menjadi ibu kepada dua anak lelaki yang sedang membesar ni, saya mula memahami bahawa kadangkala kita perlu memukul (read: berpada-pada) sebagai satu cara untuk mendidik mereka.

Berbalik kepada cerita saya tadi, jika beginilah cara rakan saya mendidik anak beliau, tidak mustahil satu hari nanti anaknya akan menjadi pembuli, kerana “Ayah tak marah…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *