Ubah Cara Berfikir

Minggu lepas saya terpaksa ke KL kerana ada meeting dengan pihak Astro, ada fashion show, ada discussion dengan kontraktor, ada interview dengan majalah Hijabista dan seterusnya ke Vietnam.

Seperti biasa, saya cuma pergi dengan Yaya.

 

Masa kat airport Ali menangis. Dia kata dia taknak umi pergi. Nak umi dok rumah. Sedih sangat masa ni. Saya pun sama-sama nangis.

Pastu terbawa-bawa perasaan sedih di sepanjang flight.

 

Bila sampai KL, call suami dia cakap Ali dah okay je. Sekejap je nangis. Pastu dah happy je. So takdelah rasa bersalah sangat.

 

Tapi still rasa sedih la sebenarnya. Sedih dan penat bila travel berdua dengan baby sahaja. Tapi kalau suami ikut, kesian pulak pada anak-anak lain.

 

Masa tarik beg dan dukung Yaya, memang rasa penat. Rasa macam bestnya kalau suami ada sekali.

 

Tapi, lepas tu saya ubah cara berfikir.

Saya berfikir Alhamdulillah saya dikurniakan rezeki anak. Anak yang sihat, cerdas dan comel-comel di pandangan mata saya.

So takpelah suami tak ikut sebab saya tahu anak-anak bahagia, selesa dan selamat bersama suami.

Takpelah jugak saya penat-penat jaga Yaya at least taklah sunyi sangat.

 

Walaupun sedih berjauhan dengan suami dan anak-anak, tapi at least saya ada rumah dan keluarga yang menunggu kepulangan saya. Satu nikmat yang tak semua orang dapat rasa.

Dan hari ni bila dah kembali ke pangkuan keluarga memang rasa bersyukur sangat.  🙂

 

Apa yang saya nak share adalah apapun situasi kita, cuba ubah cara kita berfikir dan cari benda positif. Jangan asyik dan fikir negatif dan asyik nak emo je.

p/s : Ni sebenarnya nasihat untuk diri sendiri jugak sebab selalu gak emo.  😛

One thought on “Ubah Cara Berfikir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge


Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.