Mood Lari

Sebenarnya tadi semangat sangat nak update blog.

Pastu bila bukak kan tengok tengok artikel yang tulis semalam tak ada.

Rasa memang dah post dah pun.

Siap emel hosting company kot ada apa apa masalah pada server diorang ke apa ke sebab pelik la jugak ke mana hilangnya post.

Sekarang masih tunggu emel jawapan dari dorang.

Kang tunggu tunggu tak update pulak.

Dahlah tengah semangat ni. Konon konon nak update blog setiap hari.

So mehlah kita update dulu dengan harapan artikel ni tak hilang.

Alkisah hari ni dari pagi rasa tak lapar dan saya tak jamah apa apa sehinggalah pukul 2 petang.

Dari pagi sampai petang saya sambung baca buku Linchpin by Seth Godin.

Deep sangat kandungan buku dia tapi banyak sangat ayat ayat yang best dan membuka minda.

Antaranya.

You have brilliance in you, your contribution is valuable, and the art you create is precious. Only you can do it, and you must.

The educated, hardworking masses are still doing what they’re told, but they’re no longer getting what they deserve.

We Are Surrounded by Bureaucrats, Note Takers, Literalists, Manual Readers, TGIF Laborers, Map Followers, and Fearful Employees

The combination of engaged employees, cutting-edge products, and fun brings people back.

Win by being more ordinary, more standard, and cheaper. Or win by being faster, more remarkable, and more human.

There are no longer any great jobs where someone else tells you precisely what to do.

For our entire lives, the push has been to produce, to conform, and to consume.

There’s more junk than ever before, more lousy writing, more pointless products. But this abundance of trash is overwhelmed by the market’s ability to distribute news about the great stuff.

Yesterday’s remarkable is today’s really good and tomorrow’s mediocre.

Now, the only way to grow is to stand out, to create something worth talking about, to treat people with respect and to have them spread the word.

You don’t become indispensable merely because you are different. But the only way to be indispensable is to be different.

The only way to get what you’re worth is to stand out, to exert emotional labor, to be seen as indispensable, and to produce interactions that organizations and people care deeply about.

Be remarkable Be generous Create art Make judgment calls Connect people and ideas . . . and we have no choice but to reward you.

The road to comfort is crowded and it rarely gets you there. Ironically, it’s those who seek out discomfort that are able to make a difference and find their footing.

Discomfort brings engagement and change. Discomfort means you’re doing something that others were unlikely to do, because they’re busy hiding out in the comfortable zone. When your uncomfortable actions lead to success, the organization rewards you and brings you back for more.

The people who break through usually have nothing to lose, and they almost never have a backup plan.

Don’t listen to the cynics. They’re cynics for a reason. For them, the resistance won a long time ago. When the resistance tells you not to listen to something, read something, or attend something, go. Do it. It’s not an accident that successful people read more books.

 

Ha.. best kannnn????

Ni antara ayat ayat best yang saya copy ke dalam Note saya setakat pembacaan saya sebanyak 54%.

Proses baca buku ni jadi lambat sikit sebab ia membuatkan saya banyak berfikir.

Apa nak buat.

Apa yang nak improve.

Apa yang menghalang kejayaan.

 

Tak sabar nak sambung baca dan secara tak langsung improve diri dan bisnes ke arah lebih baik.

 

 

Update : Hosting company baru update. Betullah server diorang ada masalah semalam dan backup sampai pagi semalam je. Jadi artikel semalam dah hilang.

Sedih.. 🙁

Dahlah semalam register website www.blogbenanghijau.com, install wordpress, update a few pages dan post terkini. Yang ni kalau hilang gak lagi sedih 🙁

 

 

Pukul 5.15 petang tadi saya ada appointment dengan bakal Mentee saya.

Saya kan join program Mentor Mentee PUNB.

Untuk bulan depan ada dua orang Mentee baru yang akan masuk dan tadi saya jumpa salah seorang Mentee tu.

Nama Syahid. Engineering graduate yang minat berniaga.

Sebenarnya kalau tak jumpa pun takpe.

Tapi saya suka jumpa, berkenalan, nak tahu apa expectation dia dan untuk saya terangkan tentang keadaan bisnes saya sekarang.

Bukan apa risau kot expectation dia tinggi sangat.

Bak kata pegawai PUNB, kita tak boleh ubah perception orang. Tapi kita boleh manage expectation orang.

 

 

Alhamdulillah the meeting went well.

Bagus dan sopan budaknya.

Bentuk muka dan tubuh ala ala Abang Iqbal dan saya rasa dewasa sangat bila sembang dengan dia.

Dan tadi bila sembang dengan dia, explain situation saya, bagitau apa yang dia akan belajar once jadi mentee saya nanti, tetiba rasa macam in control sangat.

Rasa macam I can do this.

I can deal with whatever I’m facing.

Yes its a bad phase.

But I just need more time.

And eventually I will go through this and will be better and smarter insyaAllah.

Yeay!!

 

Maybe sebab saya banyak membaca beberapa hari ni kan. Jadi bila bercakap tu macam positif dan macam bijak je.

Padahal mood sepanjang hari turun naik.

Dan kadang kadang lagi banyak down dari up.

Hihihi..

 

 

Lepas jumpa Syahid, saya jumpa salah seorang supplier saya.

Sebenarnya dengan supplier ni saya segan sangat nak jumpa sebab sejak beberapa bulan ni saya tak mampu buat payment seperti yang dijanjikan.

Dia pun dah beberapa bulan diam je.

So tadi bila jumpa, dia cakaplah dia memang sengaja taknak kacau saya sebab dia dapat tahu saya pregnant.

Jadi dia bagi peluang saya rehat dulu.

Hari ni jumpa pun cuma nak tanya khabar dan pesan supaya jaga diri.

Jangan tension tension.

Jangan stress sangat disebabkan bisnes.

Terharu sangat.

 

 

Bila supplier sangat baik dan supportive macam ni kan rasa tak sabar nak order banyak banyak dengan dia and be their best customer.

 

 

Lastly, nak update hari ni Abang Iqbal drive sendiri untuk ambil Yaya dari sekolah.

Sejak beberapa minggu lepas dia dok praktis bawa kereta dan kadang kadang time pergi dan balik sekolah pun dia minta nak drive.

Alhamdulillah dia tenang dan dah boleh drive dengan baik.

Saya jenis cool. Dan suami jenis mudah risau.

Tapi hari ni suami benarkan Abang Iqbal amik Yaya dari sekolah dan saya pulak gelabah.

Alhamdulillah semua selamat dan Abang Iqbal bangga sangat.

 

 

Okay sekian dulu untuk hari ni.

Nak kena buat balik blog benang hijau ni.

Sedih… 🙁

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge


Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.