Kenangan Lalu Mengusik Jiwa

Konon azam nak blog in English. Tapi macam tak best pulak. So kita tulis dalam BM jelah ya. Sedap sikit nak bercerita. Hehehe..

 

Dalam kesibukan terbaca headline pasal mahasiswa ikat perut. Tapi tak baca artikel penuh pun sebab faham sangat sekarang ni semua benda nak diviralkan. Asal boleh je.

 

Alkisah dahulu saya adalah seorang mahasiswa biasa-biasa yang cuba sedaya upaya untuk survive dengan duit biasiswa.

 

Alhamdulillah saya dapat biasiswa JPA tapi jumlahnya pun tak terlalu banyak. So saya selalu gak kerja part time.

Antara kerja yang pernah saya buat adalah kerja di kilang buat diapers, kerja di MPH dan juga pernah kerja sebagai kerani part time dengan syarikat kontraktor.

 

Saya dulu bertemu jodoh awal iaitu di tahun ketiga pengajian. Masa tu kami sama-sama naik motor je. Saya naik motor KRISS dan suami naik RXZ.

 

Semasa di tahun akhir, suami saya jual motor RXZ dia dan guna duit tu untuk bayar downpayment kereta Kancil 850 dan lepas tu saya buat bisnes sewa kereta.

 

Kelakar gak bila ingat-ingat balik sebab masa tu memang duit cukup-cukup je. Minyak pun selalu kat bawah-bawah. At one time salah seorang penyewa mengalami masalah kereta mati sebab kehabisan minyak. Memandangkan dia baru sahaja sewa dan kereta mati dalam perjalanan ke stesen minyak, jadi saya terpaksalah selamatkan dia.

Ada juga kes penyewa patahkan signal.

 

Tapi memang masyuk gak bisnes ni sebenarnya. Saya stop bila dah habis belajar dan dapat kerja sebagai Test Technician.

 

Masa dah kerja tu pernah la tak cukup duit nak bayar kereta sampai saya terpaksa jual motor KRISS saya. Sedih sangat masa jual tu sebab banyak kenangan manis dengan motor tu.

 

Okay. Lain kali kita sambung lagi ya. 🙂

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge