Cuti

Hari ni semua staf cuti. So dengan saya pun cuti sekali. Cuti tu maksudnya tak mencari kerja tambahan tapi sekadar menyiapkan kerja yang wajib. πŸ™‚

Dengan kata lain, kalau ada orang nak order di web, tetaplah reply. Kalau ada orang PM, Β tetaplah reply. Tapi takdelah tetiba pergi buka kedai di Mydin yang sebenarnya dah boleh start berniaga.

Sewa di Mydin start 1 April tapi beberapa hari lepas diorang dah call suruh datang amik kunci dan kalau dah nak terus berniaga pun boleh.

Tapi dalam keadaan kesihatan yang kurang mengizinkan dan juga kekurangan pekerja, saya pun malas nak rushing.

Memang betul kalau start awal untung. Tapi takpelah kan. Tak perlulah tamak sangat sampai menyusahkan diri sendiri.

 

Tengahari tadi keluar sekeluarga. Mula-mula suami singgah ke kedai Singer untuk beli mesin jahit baru. Sekarang kami cuma ada dua mesin jahit tepi. Dan tadi kami beli mesin jahit lurus dan juga mesin jahit interlock.

Mesin jahit interlock tu adalah untuk produk terbaru kami iaitu inner tudung.

Dah dekat dua minggu kain tersadai je. Sayang pulak. Tu yang kena cepat-cepat beli mesin dan tukarkan kain menjadi inner.

Mesin interlock ni pun boleh digunakan untuk jahit T Shirt dan juga tudung instant. Manalah tahu lepas ni boleh tambah produk lain pulak. πŸ™‚

Mesin jahit lurus tu kalau ikutkan tak urgent. Tapi macam tak kena je kalau takde sebab mesin tu paling basic. Tukang jahit biasa mesti ada mesin jahit lurus kan. So saya beli jugaklah. InsyaAllah kalau dah ada nanti pasti adalah fungsinya. πŸ™‚

 

Urusan kat kedai Singer ni tak lama sangat. Suami turun sorang je sementara saya dan anak-anak tunggu dalam kereta. Bukannya terus dapat pun. Esok barulah diorang akan hantar ke rumah.

Rasa kelakar pun ada bila ada banyak mesin. Macam betul-betul bertukar kerjaya je. Langsung tak pernah terfikir akan terjebak sejauh ni. πŸ™‚

 

Settle urusan di kedai Singer, singgah kedai alatulis kejap atas permintaan tiga beradik. Pastu kami singgah makan di cafe Ozarah di Jalan Tok Hakim.

Terliur nak makan kat sini bila tengok review kat IG.

 

Alhamdulillah boleh tahan jugak makan kat sini. Memang anak-anak berselera sangat. Konsep cafe dia macam Secret Recipe (without the cakes) tapi harga sangat berpatutan.

Spageti dalam RM9 camtu je sepinggan.

Tadi kami makan sekeluarga (hidangan untuk 5 orang) + air cuma kena dalam RM60++. Pada saya berbaloi sangat.

Anak-anak pun makan dengan penuh berselera dan siap cakap nak datang lagi.

 

Dah kenyang, balik rumah dengan gembira. Mak bergolek-golek sampai pilih warna-warna baru untuk koleksi Shawl Nadeera plain sementara anak dok sibuk melukis dengan kertas lukisan yang baru dibeli.

 

Alhamdulillah bersyukur sangat. Walaupun kehidupan sebagai peniaga agak mencabar, tapi Alhamdulillah secara keseluruhannya saya rasa saya bertuah sangat.

Memang ada pekerja yang bermasalah. Memang ada pelanggan yang terlalu demand. Memang terpaksa deal dengan macam-macam karenah orang. Tapi semua tu sebagai satu pengajaran dan pengalaman. πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *