Business vs Laziness

Hari ni kan..

Tersangat sangat sangat sibuk.

So many things to attend to.

Dan seriusly sekarang ni saya kerja hampir 20 jam sehari kot sebab saya cuma tidur dalam  2 ke 3 jam sahaja dan makan pun sekadarnya sahaja.

Pastu terfikir la kan.

Patutlah nama business = busyness = rajin.

Sebab orang rajin je boleh buat bisnes ni.

Kalau tak rajin cemana.

Kalaulah bos ni cuma kerja 9-5 je sehari, memang bisnes pun takkan ada, kalau ada pun tak berkembang sangat, dan kalau dah berkembang pun mungkin boleh melingkup.

Seriously.

Kalaulah bos ni nak kerja main-main.

Pukul 9 terhegeh hegeh masuk kerja.

Sembang sembang kosong.

Pastu keluar breakfast.

Pastu buatlah kerja sikit.

Pastu dok fikir nak makan apa.

Pastu tengahari lunch dan rehat 2 jam.

Pastu masuk kerja.

Petang balik.

Malam bebetul enjoy tak fikir pasal kerja.

Memang hancussss!!!!!!!!

Dengan kesedaran ini, rasa lebih confident lepas ni bila nak minta lebih komitmen dari staff baru dan lama.

Either you give your full commitment.

Or you leave.

So that your job can be replaced with someone who are committed.

Gituuuu…

 

 

Tapi taklah bermakna orang yang laziness = kurang rajin ni tak bagus.

Kita kan hidup saling melengkapi.

Kalau takde golongan pembeli cemana kita nak berniaga.

Kalau semua nak jadi bos siapa nak kerja dengan bos.

Masak la bos nak buat semua benda sorang sorang kan.

Dan orang orang yg laziness ni sebenarnya mendatangkan keceriaan kepada orang orang yang business.

Tapi mendatangkan geram pun ye jugak sebenarnya. Hihi..

 

 

Ni kenapa busy sangat ni?

Hang buat apa dik non?

Padahal hang kata dok rumah je kan.

Dok peluk Yaya je kan.

 

 

Kami kan sekarang dok buat sale di butik dan online.

Alhamdulillah order berdesupppppp sampai tak terlayan semua order masuk.

Nak tido pun tak lena.

Pastu nak fikir production lagi.

Design lagi.

Payment payment lagi.

Sampaikan tak sempat nak berkomunikasi sangat dengan anak anak bujang and it makes me feel so bad (as usual).

Dengan Yaya pun walaupun dia sentiasa ada bersama sama but I still feel bad.

Bestnya kalau I have the time to teach her, read books, sing together and play all the games that moms do with their children.

 

 

Tu belum campur rasa bersalah sebab lama tak singgah butik.

Lama tak jumpa staff butik.

 

 

Okaylah tu je nak citer hari ni.

Bye!

 

 

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge