Anda Beli Sesuatu Sebab Murah Atau Sebab Mahal?

 

Untuk saya, saya beli berdasarkan kualiti, dan bukannya jenama.

Saya pernah terbaca tips kewangan dari seseorang yang tersohor iaitu,

Buy the second best house that you can afford.

 

Dan saya aplikasikan tips ni untuk perbelanjaan yang lain jugak. Contoh ada hand bag berharga RM1000 dan RM300, saya akan pilih yang berharga RM300 je. Sebab biasanya kualiti dia tak banyak beza.

Cuma berbeza dari segi jenama. Saya pun tak suka nak impress orang, jadi saya pun tak akan pakai benda yang berjenama sangat.

Mungkin jugak sebab saya belum cukup kaya.. 🙂

Semoga kalau dah kaya raya pun saya masih macam ni jugak.

7 thoughts on “Anda Beli Sesuatu Sebab Murah Atau Sebab Mahal?

    1. Fadzilah Mamat Post author

      Betul. Barang branded memang jarang ada masalah. Ada yang berpendapat alah membeli, menang memakai.

      Tapi ada juga sesetengah benda yang overprice sangat semata-mata disebabkan jenama. Maka ramailah orang yang berebut-rebut nak beli untuk nampak kelasssss. Padahal mak datin pun ramai yang pakai barang tiruan gred AAA. I support you mak datin! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *