Bagaimana Nak Buat Tandatangan Kat Blog

Hari ini saya nak berkongsi bagaimana untuk membuat online signature seperti tandatangan saya di bahagian paling bawah post ini.


Caranya sangat mudah. Cuma layari http://www.mylivesignature.com/ dan di situ anda boleh terus membuat tandatangan tanpa perlu mendaftar. Namun ada baiknya jika anda mendaftar kerana anda boleh mencipta pelbagai tandatangan dan ia akan disimpan di dalam akaun anda.


Langkah-langkah membuat tandatangan:


1. Layari laman web http://www.mylivesignature.com/ dan klik pada tulisan di bawah





2. Anda akan dibawa ke muka surat seterusnya. Di sini, klik pada tulisan di bawah



3. Masukkan nama anda (Dalam contoh ini, saya masukkan nama saya)



4. Pilih Font yang anda suka. Di dalam contoh ini, saya pilih Font #9. Seterusnya tekan butang Next Step di bahagian bawah.



5. Pilih saiz tandatangan. Seterusnya tekan butang Next Step di bahagian bawah.



6. Seterusnya anda boleh tukarkan warna signature dan juga warna latarbelakang mengikut kemahuan anda. Jika latarbelakang blog anda bukannya berwarna putih, saya cadangkan anda tick pada kotak trasparent. Seterusnya tekan butang Next Step.




7. Di bahagian ini pula anda boleh pilih untuk mencondongkan signature anda. Selepas membuat pilihan, klik Next Step.



8. Sekarang tandatangan anda sudahpun siap.



9. Untuk memasukkan signature ini di blog anda, klik pada tulisan di bawah


10. Seterusnya anda akan di bawa ke muka surat berikutnya. Di sini klik tulisan di bawah


11. Sekali lagi anda akan di bawa ke muka surat berikutnya. Di sini klik tulisan di bawah

12. Di bawah ini adalah contoh HTML Code untuk signature saya. Copy code di dalam kotak



13. Pergi ke bahagian new post pada dashboard blogger dan pilih Edit HTML. Copy kod HTML signature anda di sini.




14. Setelah itu, klik pada bahagian Compose dan anda akan melihat signature anda. Senang kan?



Ok setakat tu ajelah tutorial kita untuk hari ini. Selepas mencuba, sila tinggalkan komen dan nama blog anda sebab saya dan rakan-rakan lain pun nak tengok hasil kerja anda. Okey?




Ikhlas,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *