Category: Weightloss Progress

Tak Larat

Selepas seharian berkursus, sampai rumah, rasa penat sangat. Sakit belakang. Sakit kaki. Sakit perut.

Mengada-ngada betul mak buyung ni. Padahal baru mengandung 5 minggu, bukannya 5 bulan. Tapi, kalau tengok perut, memang macam 5 bulan. Hahaha!!

Siang tadi bungkusan dari supplier dah sampai. Bungkusan yang sepatutnya sampai dari minggu lepas. Tadi suami dah susun-susun. Esok pagi nak hantar ke semua outlet.

 

Siang tadi dapat berita kurang baik. Tailor kena rompak. Antara yang kena rompak adalah satu beg yang berisi baju kurung yang saya tempah. Yang kelakarnya, baju je yang kena rompak. Kain ada. Sebab kain duduk dalam beg lain.

Tailor dah pening kepada. Dia pun dah report polis. Tapi peluang untuk dapat semula baju-baju tu sangatlah tipis.

Adoi… rasa kelakar pun ada. Tak sangka pulak boleh berdepan dengan masalah macam ni. Koleksi terbaru lambat keluar sebab tailor kena rompak. Serius macam telenovela.

So tengoklah macamana. Malas nak stress-stress. Malas nak pening-pening. Lagipun tailor tu kata dia akan bertanggungjawab.

Tapi seriously kesian jugak kat dia. Upah jahit tu berapalah sangat nak dibandingkan dengan kos nak ganti balik barang yang hilang. Serba salah saya dibuatnya.

 

Walaupun dah excited dan tak sabar-sabar nak siapkan kertas kerja, tapi malam ni memang taknak sentuh apa-apa dulu. Serius tak larat sangat. Tak mampu nak buat apa-apa. Hanya mampu layan CSI Miami Season 5 kat HyppTV sahaja. ๐Ÿ˜›

 

Bye! ๐Ÿ™‚

Lemau

Hari ni bos agak lemau.

 

Bangun pagi duduk bermalas-malas atas katil.

Lepas tu pukul 11 keluar rumah. Mula-mula hantar baju kurung ke Umall. Pastu pergi ke Sekolah Rendah Islam Hidayah untuk ambil Abang Iqbal.

Pergi dengan Abang Adi & Ali.

 

Lama jugak tunggu kat luar tapi Abang Iqbal tak muncul-muncul. Last-last kami masuk ke kawasan sekolah.

Excited sangat Abang Adi & Ali jumpa Abang Iqbal selepas 3 hari terpisah.

Abang Iqbal pulak lagilahhh excited bercerita pasal perkhemahan dia. Dok bercerita je sepanjang perjalanan. Memang happy sangatlah. Saya pun tumpang happy tengok Abang Iqbal happy. Lepas ni bolehlah hantar dia masuk program-program camping macam ni masa cuti sekolah.

Abang Iqbal cakap kawan-kawan dia ramai yang dah berkhatan. Bila kawan-kawan dia tanya dia, dia jadi malu sebab belum khatan. So, dia mintak nak khatan hujung tahun ni.

Hahahaha.. boleh pulak peer pressure sebab belum khatan. Teringat dulu jiran saya berkhatan umur 15 tahun. Masa tu saya tinggal kat Kelantan. Jiran saya ni khatan sama dengan adik saya. Masa tu adik saya umur 11 tahun.

Tok mudim cakap, “Baru nak sunat. Bulu doh…” Kesian jiran saya. Malu giler sebab semua orang dengar.

 

Dalam perjalanan balik singgah beli Lemang kat Taman Setia Tropika. Saja nak test. Boleh tahan jugak harga Lemang kat sini. Sebatang dalam RM13-RM15. Saya pun belilah 2 batang. Sebagai sokongan sesama usahawan.

Lemang dia boleh tahan tapi tak terlalu lemak. Biasa kat hujung-hujung kan banyak santan dan rasa berlemak je. Tapi yang ni tak sangat. Kalau orang yang nak kurangkan lemak, sesuai kot. Tapi entahlah, saya pun tak pandai sangat bab-bab lemang ni. Saya lebih suka ketupat dari lemang.

 

Lepas tu singgah Jusco Bukit Indah. Hantar stok baju kurung. Kat sini Abang Iqbal je keluar. Tak sanggup nak bawa 3 hero berjalan-jalan. Serius tak sanggup. Kalau ada ayahnya pun boleh hilang. Inikan pulak saya nak handle sorang-sorang. Tobat taknak.

 

Pastu balik rumah dan masak Daging Masak Merah. Pastu cicah dengan Lemang. Nyum nyum nyum.. ๐Ÿ™‚

 

Kononnya nak keluar tengok outlet di Umall tapi entah kenapa rasa penat sangat. Rasa nak golek-golek kat rumah je.

 

Petang sikit minta staf di Bangi ambil gambar kain dan jubah cotton bunga kecik terbaru. Bila dah upload di Facebook, Alhamdulillah ramai yang SMS @ PM @ WhatApp.

Saya pun sibuklah melayan pelanggan sambil-sambil update blog dan melayan anak.

Pastu dah tak lemau lagi. Hihihi.. ๐Ÿ™‚

 

 

 

 

 

 

Hari Jumaat Yang Glamer

Hari Jumaat.

Bangun awal pagi temankan anak sarapan sebelum ke sekolah.

Yang penting berbual dengan Abang Iqbal sebab dia akan camping 3 hari sehingga Ahad.

Kami rushing balik ke JB pun tujuannya sebab nak jumpa Abang Iqbal. Rasa bersalah sangat kalau tak sempat jumpa dia pagi ni. Lagipun risau jugak kalau-kalau ada barang untuk perkhemahan yang tak lengkap.

Abang Adi yang dah lengkap berpakaian sekolah tertonggeng tonggeng sakit perut. So saya pun suruh dia tukar baju dan tido je. Tak payah pergi sekolah.

Lepas Abang Iqbal selamat ke sekolah, mak sambung tidur kejap.

 

Pukul 9 pagi ada seorang staf datang rumah. Saya minta dia datang untuk kira stok shawl yang akan diagihkan kesemua outlet.

 

Pukul 12 tonton WHI. Siap ajak staf tengok sama-sama. ๐Ÿ™‚

Mula-mula rasa taknak bagitahu sesiapa sebab segan.

Tapi last-last saya dan suami hubungi keluarga dan inform diorang.

 

Keluarga suami sangatlah excited. Katanya pakat duduk depan TV. Pastu pulak tanya kenapa suami tak cakap jugak.

Tulah suami saya pemalu sangat. Padahal wartawan ada minta nak interview dia tapi dia segan.

 

Kakak suami siap bagi skrip lagi. Sepatutnya cakap macam ni… macam ni.. Hahaha.. comel sangat.

 

Serius risau macamanalah hasil suntingan wartawan kan. Bila dah tengok, rasa okay sangat.

Pastu, teruslah kita bekerja kerja seperti biasa. ๐Ÿ™‚

 

Yang kelakarnya ada beberapa orang kawan lelaki yang dok PM @ SMS @ WhatApp sebab ternampak saya kat WHI. Tak sangka pulak lelaki pun tengok WHI.

 

Pukul 1 hantar suami solat Jumaat dan saya bawa Abang Adi ke Klinik Keluarga di Taman Pulai Perdana.

Klinik ni milik klien unit trust saya, Dr Rosezalina. Sejak dia invest dengan saya pada tahun 2008, saya sekeluarga memang pergi klinik dia je. Senang macam tu kan. Sebab dia pun dah ada history kitorang.

Lagipun saya suka karakter Dr ni. Tak la ramah sangat. Tak la dingin sangat. Sedang-sedang je. ๐Ÿ™‚

 

Petang tu singgah Jusco Taman Universiti. Pukul 4 balik rumah kejap.

Pukul 6 lebih keluar ke Airport Senai. Pastu singgah Jusco Bukit Indah.

Lama jugak kat setiap outlet ni sebab nak pastikan diorang susun stok baru dengan baik.

 

Dalam perjalanan balik, lapar sangat. Kononnya nak cuba makan di tempat baru so kami singgah 7 Spice di Danga Bay. Restoran ni tutup pukul 11 malam. Kami sampai pukul 10.53. Nasib baik diorang masih terima.

Kami cuba makan Kashmir Lamb + Nan Cheese + Chilli Squid + Nasi Putih. Makan atas daun pisang.

Kashmir Lamb + Nan Cheese memang best. Tapi Chilli Squid tak mencapai expectation sebab dia jenis yang berair sikit sedangkan saya nak yang kering.

 

Kononnya malam tu jugak nak balik Kelantan untuk hantar stok baru. Nak bawa Abang Adi & Ali sekali. Tapi hujan lebat dan kami pun sangat penat. So kami tunda ke pagi Sabtu.

Sampai rumah, tidooooo….