Category: Coretan FM

Down

Hari ni rasa downnnnn sangat.

Pertama sebab kurang sihat.

Tak larat. Mulut rasa pahit. Perut tak selesa. Pening kepala.

Mungkin mengandung baby girl kot sebab dulu masa mengandung abang abang sihat walafiat je. Kali ni punya tak sihat sama macam masa mengandung Yaya.

 

Bila dah tak sihat mulalah fikir benda benda negatif.

Mulalah rasa risau dan gundah gulana.

Rasa helpless.

Rasa tak guna.

Rasa stresss!!!

 

 

Nikmat Kasih Sayang

Siang tadi saya sekeluarga ke KLIA untuk berjumpa kakak ipar dan adik ipar saya yang sedang transit di KL (dari KB) dalam perjalanan menunaikan umrah.

Kami sampai sekitar tengahari dan stay sehingga petang.

Seronok dapat berbual dan bertukar tukar cerita.

Dalam perjalanan balik saya singgah ke rumah kak long saya dan berjumpa adik adik saya yang kebetulan berada di rumah kak long.

 

Dan malam ni saya rasa gembira dan bersyukur sangat.

Bersyukur dengan nikmat kasih sayang dari keluarga saya dan juga keluarga suami.

 

Alhamdulillah.

 

Bak kata pepatah,

If you want to feel rich, count the things money can’t buy

 

Dan saya rasa nikmat berkasih sayang ini adalah satu nikmat yang sangat saya hargai dan saya harap saya dapat memberi sumbangan yang lebih banyak kepada keluarga di masa akan datang.

 

Usahawan Sombong

Siang tadi saya ada meeting dengan seorang pegawai sebuah organisasi yang banyak membantu usahawan.

Banyak benda saya belajar dan banyak info yang dia kongsikan.

Dia meluahkan rasa kecewa dengan usahawan usahawan yang sombong.

 

Sebelum dapat pembiayaan punyalah baik dan merendah diri.

Bila dah dapat pembiayaan, bisnes dah stabil, mulalah rasa besar kepala dan sombong.

 

Subjektif sebenarnya perkataan sombong ni.

 

Jarang orang nak mengaku dia sombong.

 

Tapi bila fikir fikir balik saya rasa saya pernah ada perasaan sombong ni.

 

Walaupun tak dizahirkan dalam bentuk perkataan (sebab selalunya saya memang akan fikir panjang panjang dan dalam dalam sebelum berkata kata), tapi dari segi perbuatan.

 

Sebagai contoh, ada yang bagi nasihat supaya jangan buat sesuatu. Tapi saya buat jugak sebab saya sombong.

Saya rasa saya lagi bijak dan lagi tahu.

 

Kalaulah boleh turn back time kan, rasa nak ketuk ketuk dan cubit cubit je diri sendiri yang sombong sangat tu.

 

Dan sekarang bila saya jumpa, tengok dan dengar kisah kisah usahawan yang sombong, saya faham dia sedang melalui fasa yang pernah saya lalui dan insyaAllah dia pun akan belajar dan perbaiki nanti.

 

🙂