Category: Coretan FM

Duit Pencen

Maaf lama tak update.

Lama tak update sebab banyak sangat fikir kot.

Nak tulis something tu kan, fikir banyak-banyak kali.

Nak bagi pendapat, risau pendapat tu berubah pulak di masa akan datang.

Nak tulis perkembangan bisnes, rasa macam segan pulak.

Nak tulis pasal famili pulak, rasa macam terlalu open.

Akhirnya blog terbiar sepi. Kesian blog. ๐Ÿ˜›

 

Mehlah nak bercerita bahawa pada 9 Februari yang lepas saya terkezut melihat pasif income saya sebagai seorang Unit Trust Consultant Public Mutual.

Sejujurnya sekarang memang tersangat fokus dengan bisnes tudung dan langsung tak buat apa-apa aktiviti untuk bisnes Unit Trust. Tapi Alhamdulillah.. setiap bulan dapat duit pencen yang agak lumayan.

Tak la banyak sangat sangat. Sekitar RM3000. Alhamdulillah..

 

Dulu kan, setiap 7hb, pagi pagi buta, akan terus cek baki akaun. Sebab gaji Public Mutual akan masuk pada setiap 7hb. Tapi bulan ni serius terlupa pasal ni.

9hb tu tengah berbual dengan seorang staf, pastu tetiba teringat dan teruslah cek. Sekali tengok income ni kan, serius happy.

 

Sejujurnya income bisnes lebih besar. Tapi income bisnes tu saya takleh guna sesuka hati.

Tapi income pencen ni lebih best. Sebab macam duit tambahan gitu kan. Kiranya kalau nak enjoy pun takdelah bersalah sangat.

 

Tapi sebenarnya sekarang ni hidup tersangatlah hectic. Nak jalan santai-santai di shopping mall pun tak sempat. Maybe jugak sebab ada baby so pergerakan terbatas.

 

Tapi Alhamdulillah duit pencen tu dah selamat dibelanjakan untuk beli dua mesin jahit baru.

Oh my, ada jugak orang addicted beli mesin jahit! ๐Ÿ™‚

 

Entahlah, sekarang ni rasa macam sayang duit kalau nak pakai untuk bermewah-mewah. Kalau nak pakai untuk bisnes takpe. Tapi kalau kata nak membeli ikut kehendak nafsu wanita tu, memang taklah.

 

Mungkin sebab belum cukup kaya kot. Kalau betul-betul kaya, mungkin tak macam ni kot. Mungkin sama-sama gila kumpul koleksi barangan berjenama jugak.

 

Okay. Setakat ni dulu. Dah ngantuk sangat dah ni. Sampai jumpa lagi!

Selamat Tahun Baru Dari Mangsa Banjir :P

Hi.. Alhamdulillah dapat bersua kembali di tahun 2015.

Alkisah lama tak update sebab tiada internet di rumah dari 25 Disember sehinggalah semalam.

Rumah yang saya diami tak dinaiki air tapi kilang jahit yang menjadi mangsa banjir.

 

Hari Khamis kami mula berniaga di butik baru berdekatan Tesco Lembah Sireh. Seperti biasa huru hara. Hahhaa..

Huru hara sebab sebelum tu sibuk mencuci kilang dan juga mencuci tudung-tudung yang menjadi mangsa banjir.

 

Pastu sibuk cuci butik baru yang bersalut lumpur pulak. Plan asal pembukaan rasmi pada 3 Jan tapi sekarang ni kami mula berniaga dulu dan pembukaan rasmi pada 17 Jan.

 

Alhamdulillah sales okay sangat walaupun hakikatnya timing pembukaan taklah cun sangat sebab parents pun pasti banyak habis duit untuk anak sekolah dan sebagainya.

 

Malam ni baca balik catatan-catatan saya sepanjang bulan Julai 2013. Sibuk sungguh saya time tu. Selalu je kena bertugas di outlet sebab pekerja tak datang.

Alhamdulillah sekarang dah takde masalah tu lagi sebab sekarang semua outlet pun ada minimum dua orang staf dan saya pun dah minta diorang bekerjasama bagi memastikan operasi berjalan lancar.

 

Alhamdulillah dalam masa kurang dua tahun dah banyak juga impian yang tercapai. ๐Ÿ™‚

 

Bila dah capai tu kan, rasa macam sebenarnya tak la susah sangat pun. Buat je. Dan insyaAllah slow slow akan dapat idea untuk tambahbaik.

 

Doakan saya diberi kesempatan untuk terus menulis. ๐Ÿ™‚

Update 15 Dec

Setuju tak kalau setiap hari buat update ringkas perjalanan harian samada positif/negatif. Kalau setuju, angkat tangan! ๐Ÿ™‚

 

InsyaAllah saya cuba ya.

 

So kita start dengan hari ni.

 

Pagi tadi keluar breakfast dengan suami dan ayah. Bawa ayah breakfast di Kopitiam Kita yang agak popular di kalangan warga Kota Bharu.

Menu paling popular kat sini adalah Roti Titab.

 

Lepas tu singgah jumpa tuan rumah baru. Unfortunately saya kena pindah sekali lagi sebab tuan rumah sekarang dah jual rumahnya. InsyaAllah ni kali terakhir berpindah sebelum kami masuk ke rumah sendiri di Kelantan.

Yang bestnya kali ni saya akan berjiran dengan kawan baik semasa di sekolah menengah dulu.

Lokasi rumah tu pun tak jauh dari kampung suami dan juga dari kilang dan juga butik baru yang akan dibuka tak lama lagi.

So overall rasa happy sangat dan tak sabar nak pindah. ๐Ÿ™‚

 

Bercakap pasal rumah ni kan, ramai sangat orang yang busy body dan kurang cerdik bila bercakap.

Asal jumpa orang je, sibuk tanya, duduk rumah sendiri @ sewa?

 

Pastu bila kita cakap rumah sewa kan, pandangannya tu kan.. macam kita ni loser sangat. Padahal ada banyak sebab kot kenapa orang masih menyewa. Saya kenal ramai je usahawan yang dah ada rumah sendiri tapi menyewa.

Sebagai contoh, rumah sendiri jauh dari tempat kerja. Jadi, sewakan rumah sendiri dan menyewa dengan orang lain.

 

Tapi bila orang tanya duduk rumah sendiri @ rumah sewa, takkanlah kita nak explain panjang lebar kan. Jawab jelah duduk rumah sewa. Dan hadap jelah dengan pandangan menghina dia.

 

Maklumlah dia duduk rumah sendiri kan. Padahal macamlah rumah dia hebat sangat pon!

 

Hahaha.. maafkan diri ini yang emo ya.

 

Lepas jumpa tuan rumah baru, saya pun singgah ke kilang untuk interview pekerja baru.

Tadi interview 3 calon. Sorang bahagian lipat kain. Sorang sales assistant butik dan sorang lagi KIV dulu.

 

Kalau dulu mudah sangat kesian. Kalau 10 datang interview, semua amik. Tapi sekarang tak lagi.

Kalau rasa tak sedap hati, memang tak amik. Sebab percayalah kita sebenarnya boleh baca sikap dan perangai manusia dalam masa beberapa saat pertama pertemuan kita. Kalau dari awal dah rasa macam tak ngam, baik takyah teruskan. Hubungan bos-pekerja ni hubungan serius. Tak boleh buat main.

 

Settle interview, upload koleksi terkini.

Pastu jumpa orang signboard untuk ukur signboard di butik baru.

 

Pastu suami amik van yang dah siap tinted dan saya drive balik ke rumah.

Oh lupa nak cakap hari ni van Toyota Hiace dah keluar. Van ni besar sangat. Saya siap boleh berdiri kat dalam tu. Anak-anak kemain suka.

Beli van sebab sekarang kami ada expo setiap minggu so lebih senang nak angkut barang-barang.

 

Pastu petang tu suami ajak alik kampung tunjuk van baru kat family dia. Hahaha.. comel je perangai macam ni kan. Ada barang baru nak balik tunjuk kat adik beradik.

Tapi bila fikir-fikir balik, Alhamdulillah ada juga tempat untuk berkongsi kegembiraan. Kalaulah beli barang baru tapi takde sesiapa yang nak ditunjuk mesti tak best kan.

 

Malam ni nak sambung tengok drama The Good Wife Season 5. Kepada yang minat cerita-cerita peguam, cubalah layan citer ni. Best woo…

Tahun lepas masa kat Johor saya layan citer ni dari Season 1 – Season 4. Pastu sejak pindah Kelantan busyyyy sangat dan tak sempat layan mana-mana drama. Dan sekarang ni barulah nak start balik.

 

Eh panjang lebar pulak update.

Okay tu je kot. Bye!!!