Category: Coretan FM

Perlu Ke Anak-Anak Diberikan Asas Agama Yang Kukuh?

Perlu sangat.

Masa kecik-kecik dulu, dalam ramai-ramai adik beradik, saya telah dihantar ke swasta.

Masa tu mak saya terpengaruh dengan kawan-kawan yang rapat dengannya.

Masa tu saya tak suka sangat. Saya nak sangat bersekolah di sekolah biasa. Boleh nyanyi. Boleh pakai seluar. Boleh kawan dengan budak lelaki.

Tapi bila dah besar ni, saya rasa ada perbezaan ketara antara saya dan adik beradik saya yang lain.

Bukan nak kata saya baik.

Tapi ikhlas saya cakap, saya memang rasa lain sangat. Saya tak terlalu sukakan hiburan. Tak suka tengok tv. Tak suka dengar radio. Tak suka tengok rancangan lawak bodoh. Tak suka tengok filem hantu.

Saya pun tak suka pergaulan bebas. Tak suka orang tak tutup aurat. Tak suka orang tak senonoh. Tak suka menunjuk. Tak suka benda yang tak baik.

Alhamdulillah, bersyukur sangat sebab Allah pilih saya untuk belajar di sekolah agama masa kecik-kecik dulu. Walaupun masa remaja saya agak nakal, tapi bila dah dewasa saya kembali berusaha untuk jadi muslimah yang solehah.

Sebab itu, saya pun pilih untuk hantar anak-anak bersekolah di . Saya yakin ia adalah pilihan yang tepat. Saya tak sanggup andainya suatu hari nanti anak-anak saya kurang soleh, dan saya menyesal sebab tak bagi yang kukuh semasa diorang masih kecil.

Masalah Obesiti.. Eh Tak, Masalah Obses!

Bila saya menulis sesebuah artikel, memang saya mengambil masa yang lama sangat.

Baca, edit, betulkan kesalahan ejaan, tambah, baca lagi, edit lagi, tambah lagi.

Memang banyak masa yang dihabiskan sebenarnya. Kiranya saya ni obses sangat untuk hasilkan artikel yang sempurna.

Tapi takpelah, apa salahnya berkorban sedikit masa untuk hasilkan artikel yang bermanfaat buat orang lain.

Kepada rakan-rakan blogger, nak obses boleh, tapi jangan sampai langsung tak menulis.

Setiap hari, kongsikan sedikit sebanyak perjalanan hidup anda. Kongsikan apa sahaja pendapat anda tentang sesuatu perkara.

Jangan terlalu fikir pasal pandangan orang terhadap anda. Bak kata Bill Cosby,

I don’t know the key to success, but the key to failure is trying to please everybody.
Bill Cosby

Dengan menjadi diri sendiri, anda akan bertemu dengan orang-orang yang mempunyai ‘fikrah’ yang sama dengan anda.

Pada masa tu, anda akan rasa hidup ini sangatlah membahagiakan. Alhamdulillah.. saya dah rasa dan saya pun nak anda rasai benda yang sama.

 

Confuse

Confuse kadang-kadang.

Tak tahu satu benda tu nak citer kat blog ni atau kat blog http://smartconsultantteam.com/.

Kadang-kadang ada benda yang saya rasa nak tulis kat sini, tapi bila fikir balik benda tu related to my business.

Tapi since my business is my life, timbullah masalah confuse ni.

Apapun, hari ni adalah permulaan bulan Februari yang sungguh bermakna.

Pagi tadi dapat persetujuan daripada seorang prospek yang bersetuju untuk buat pelaburan sebanyak RM100,000. InsyaAllah esok akan jumpa untuk amik cek dan isi borang.

Lepas tu ada seorang ahli kumpulan saya telah call dan berkongsi satu berita yang sangat sangat sangat sangat menggembirakan.

Dia hampir close deal yang akan memberikan dia komisyen sekitar RM128,000 dan secara tak langsung saya terpaksa terima overriding sebanyak RM14,800.

Ya Allah, MasyaAllah. Deal belum selesai. Tapi kalau dapat saya plan nak hadiahkan sesuatu yang besar untuk ayah.

Alhamdulillah, bersyukur sangat atas segala nikmat dan rahmat darimu ya Allah.

Semoga kejayaan saya dapat memberi manfaat kepada orang-orang di sekeliling saya dan juga umat Islam yang lain. Amin..