Category: Coretan FM

2 Pagi

Ohoi…

Di pagi yang indah ni tak dapat lelapkan mata. Macam-macam yang bermain di fikiran.

 

Esok ada meeting syarikat. Meeting tergempar sebab siang tadi dapat tahu ada sorang staf minta staf lain punch kad sedangkan dia langsung tak datang kerja pada hari Khamis lepas.

 

Letih sebenarnya dengan masalah macam ni.

 

Boleh tak bagi bos fikir benda yang lebih besar.

 

Cukuplah bos jadi heroin utama dalam satu drama. No more drama please…

 

Pastu malam ni dok fikir punya fikir punya fikir macamana nak mantapkan lagi bisnes.

 

Sekarang dah nampak ada dua benda yang boleh improve iaitu packaging dan website. So far dah liase dengan someone yang boleh tolong tambahbaik website dan insyaAllah minggu depan website akan berwajah baru.

 

Packaging pulak kononnya nak buat di China. Tapi macam tak tahu bila boleh pergi ke China sebab sekarang pun jadual sangat pack.

 

So kemungkinan besar tempah di Malaysia dululah.

 

Kalau boleh nak jadi bos yang baik. Yang tak garang. Yang boleh bergurau senda dengan pekerja.

 

Tapi bila pekerja yang dipercayai buat hal, rasa down sangat.

 

Tapi Alhamdulillah hari ni pun dapat beberapa good news. 🙂

 

1. Berjaya booking booth untuk Vendeur Festival.

2. Dapat offer letter dari AEON untuk pembukaan outlet baru yang lebih luas dan selesa di dalam AEON.

3. Dapat offer untuk join trip borong di Bangkok dengan rakan usahawan.

 

Excited sangat nak memborong di Bangkok.

Sebelum ni dah dua kali ke Bangkok. I love the Food!!!!!

 

Kat Bangkok kain cantik-cantik tapi sebelum ni tak tahu macamana nak bawa balik barang dari Bangkok. Bila dengar barang akan sampai dalam masa 3-4 hari, rasa macam nak meloncat-loncat gembira sebab sekarang ni selalu kena tunggu barang dalam 3-4 minggu.

 

Kain-kain yang dah dibeli untuk production baju dah selamat sampai. InsyaAllah minggu akan mula production baju pulak sebab minggu ni sibuk siapkan stok untuk expo pada hujung minggu ni.

 

Sebenarnya nervous sangat nak mulakan production baju. Macam banyak je benda nak kena prepare. Dan jugak nak kena cari tukang jahit yang lebih mahir.

 

Harap-harap semua okay.

 

Ubah Cara Berfikir

Minggu lepas saya terpaksa ke KL kerana ada meeting dengan pihak Astro, ada fashion show, ada discussion dengan kontraktor, ada interview dengan majalah Hijabista dan seterusnya ke Vietnam.

Seperti biasa, saya cuma pergi dengan Yaya.

 

Masa kat airport Ali menangis. Dia kata dia taknak umi pergi. Nak umi dok rumah. Sedih sangat masa ni. Saya pun sama-sama nangis.

Pastu terbawa-bawa perasaan sedih di sepanjang flight.

 

Bila sampai KL, call suami dia cakap Ali dah okay je. Sekejap je nangis. Pastu dah happy je. So takdelah rasa bersalah sangat.

 

Tapi still rasa sedih la sebenarnya. Sedih dan penat bila travel berdua dengan baby sahaja. Tapi kalau suami ikut, kesian pulak pada anak-anak lain.

 

Masa tarik beg dan dukung Yaya, memang rasa penat. Rasa macam bestnya kalau suami ada sekali.

 

Tapi, lepas tu saya ubah cara berfikir.

Saya berfikir Alhamdulillah saya dikurniakan rezeki anak. Anak yang sihat, cerdas dan comel-comel di pandangan mata saya.

So takpelah suami tak ikut sebab saya tahu anak-anak bahagia, selesa dan selamat bersama suami.

Takpelah jugak saya penat-penat jaga Yaya at least taklah sunyi sangat.

 

Walaupun sedih berjauhan dengan suami dan anak-anak, tapi at least saya ada rumah dan keluarga yang menunggu kepulangan saya. Satu nikmat yang tak semua orang dapat rasa.

Dan hari ni bila dah kembali ke pangkuan keluarga memang rasa bersyukur sangat.  🙂

 

Apa yang saya nak share adalah apapun situasi kita, cuba ubah cara kita berfikir dan cari benda positif. Jangan asyik dan fikir negatif dan asyik nak emo je.

p/s : Ni sebenarnya nasihat untuk diri sendiri jugak sebab selalu gak emo.  😛

Ya Allah, Takut!

Malam ni google nama brand sendiri.

Takpelah kan. Daripada menyibuk pasal brand orang lain, baiklah menyibuk pasal brand sendiri.

Nak tahu juga apa pendapat orang tentang brand kita.

Apa yang bagus. Apa yang tak bagus. Apa yang boleh improve.

 

Tengah tengah cek carian di Google tu kan, tetiba nampak link ke blog ni dengan tajuk impian.

Impian diri sendiri kurang dua tahun lepas.

 

IMPIAN

1. Buka butik di JPO.

2. Buka butik di KLIA.

3. Buka butik di Jalan Plumbum, Shah Alam.

4. Buka butik di Kuala Terengganu.

5. Buka butik di rumah kedai yang dibeli di hadapan jalan utama di sekitar bandar Johor Bahru.

6. Buka butik di Kelantan.

 

Ya Allah, takut!

Takut sebab sebenarnya kita boleh achieve apa je yang kita nak.

So far saya dah achieve no 4, no 5 pun kira okaylah walaupun bukan main road tapi sebab still boleh nampak dari main road dan no 6 pun dah complete.

Sekarang tinggal no 1, 2 & 3. Dahlah no 3 tu pun sebenarnya dah bukak jugak butik di Shah Alam cuma bukan di Jalan Plumbum je.

Pastu bila godek-godek lagi entri lama. Terbaca entri ni http://fadzilahmamat.com/coretan-fm/impian-2/ dengan ayat di bawah..

 

Impian saya sekarang untuk memiliki kedai 3 tingkat di tepi jalan besar. Tingkat bawah butik. Tingkat atas production.

Pastu ada signboard besar.

 

Ya Allah, lagi takut!

 

Takut sebab rupanya dah capai impian bulan Julai tahun 2014.

 

Tetiba rasa macam saya kena lebih banyak berimpian. Dan kena start fikir camne nak bukak butik di KLIA dan JPO. Hihihi.. 🙂