Category: Coretan FM

Alhamdulillah

Setiap hari bangun pagi dalam keadaan bersyukur.

Bersyukur sihat. Bersyukur ada anak. Bersyukur ada baby girl yang manja. Bersyukur bersyukur bersyukur.

 

Dalam berbisnes ni, kadang-kadang rasa down sangat.

Tapi bila renungkan dan bandingkan semula kehidupan dulu dan sekarang, rasa bersyukur sangat dah.

 

Sabtu ni nak bust opening butik Benang Hijau Johor Bahru.

 

Nak bukak kedai baru, mestilah excited kan. Tambah-tambah nak buka di JB yang sangat dekat di hati.

 

Okay bye. Jumpa lagi!

Masa

Sekarang ni Alhamdulillah bisnes dah bertambah baik dan setiap bulan ada lebihan untuk kami buka cawangan baru.

Bulan 3 ni insyaAllah kami akan buka butik di Kuala Terengganu dan juga di Johor Bahru.  Selain tu hujung bulan ni juga kami akan menjadi vendor di Modvier Bangsar.

Bulan 4 pulak insyaAllah nak buka butik vendor di Bandar Baru Bangi. Lokasi berdekatan butik sedia ada.

InsyaAllah dalam masa terdekat juga kami akan mulakan Production di Bangi. Kiranya nanti sebahagian tudung akan dijahit di Bangi dan sebahagian lagi akan dijahit di Kelantan.

 

Banyak sangat peluang sebenarnya.

Takde istilah pesaing pun sebenarnya.

Kita sebenarnya bersaing dengan diri kita sendiri.

 

Besar mana kita nak jadi. Jauh mana kita nak pergi. Banyak mana produk kita nak jual. Banyak mana iklan kita nak buat. Semuanya di tangan kita.

 

Hari ni hampir seharian duduk di rumah sahaja sebab Yaya demam. Tapi dalam pada duduk rumah banyak jugak urusan yang berjaya diselesaikan antaranya settlekan skrip iklan radio dan juga order kain untuk koleksi bulan depan.

Bila dah cuba iklan radio, rasa seronok pulak sebab rasa macam lebih berkesan dan jenama lebih dikenali. Bukan setakat kaum wanita je. Kaum lelaki pun turut kenal. Bukan hijabista sahaja, orang kampung pun kenal. Sampai sekarang dah malu nak bagitahu kita buat bisnes apa. Sebab expectation orang dah jadi lebih tinggi.

 

Ada supplier kain yang boleh berhubung melalui Whatsapp tapi lebih puas hati jika dapat pergi tengok apa trend-trend terkini dalam dunia fabrik.

Ikutkan hati, Rabu & Khamis ni nak fly ke luar negara untuk beli kain.

 

Tapi bila bincang dengan anak-anak, diorang macam sedih je. Diorang kata boleh pergi tapi dua hari je. Sayu pulak rasa..

 

Kesimpulannya, kepada adik-adik yang belum berumahtangga atau belum beranak pinak atau anak masih kecik, silalah pulun habis-habisan ya. Akak yang dah ada 4 orang anak dan anak sulung dah 12 tahun ni, memang tak cukup masa sebenarnya.

 

Ikutkan hati, taknak berpisah langsung dengan anak-anak. Sebab taknak sampai suatu masa nanti anak-anak jadi tak kisah samada mak ayah ada di rumah atau tak. Atau mungkin juga boleh sampai tahap di mana anak-anak lebih suka bila mak ayah takde.

Tapi kalau dilayan sangat perasaan tu, macamana nak majukan bisnes kan?

 

Duit Pencen

Maaf lama tak update.

Lama tak update sebab banyak sangat fikir kot.

Nak tulis something tu kan, fikir banyak-banyak kali.

Nak bagi pendapat, risau pendapat tu berubah pulak di masa akan datang.

Nak tulis perkembangan bisnes, rasa macam segan pulak.

Nak tulis pasal famili pulak, rasa macam terlalu open.

Akhirnya blog terbiar sepi. Kesian blog. 😛

 

Mehlah nak bercerita bahawa pada 9 Februari yang lepas saya terkezut melihat pasif income saya sebagai seorang Unit Trust Consultant Public Mutual.

Sejujurnya sekarang memang tersangat fokus dengan bisnes tudung dan langsung tak buat apa-apa aktiviti untuk bisnes Unit Trust. Tapi Alhamdulillah.. setiap bulan dapat duit pencen yang agak lumayan.

Tak la banyak sangat sangat. Sekitar RM3000. Alhamdulillah..

 

Dulu kan, setiap 7hb, pagi pagi buta, akan terus cek baki akaun. Sebab gaji Public Mutual akan masuk pada setiap 7hb. Tapi bulan ni serius terlupa pasal ni.

9hb tu tengah berbual dengan seorang staf, pastu tetiba teringat dan teruslah cek. Sekali tengok income ni kan, serius happy.

 

Sejujurnya income bisnes lebih besar. Tapi income bisnes tu saya takleh guna sesuka hati.

Tapi income pencen ni lebih best. Sebab macam duit tambahan gitu kan. Kiranya kalau nak enjoy pun takdelah bersalah sangat.

 

Tapi sebenarnya sekarang ni hidup tersangatlah hectic. Nak jalan santai-santai di shopping mall pun tak sempat. Maybe jugak sebab ada baby so pergerakan terbatas.

 

Tapi Alhamdulillah duit pencen tu dah selamat dibelanjakan untuk beli dua mesin jahit baru.

Oh my, ada jugak orang addicted beli mesin jahit! 🙂

 

Entahlah, sekarang ni rasa macam sayang duit kalau nak pakai untuk bermewah-mewah. Kalau nak pakai untuk bisnes takpe. Tapi kalau kata nak membeli ikut kehendak nafsu wanita tu, memang taklah.

 

Mungkin sebab belum cukup kaya kot. Kalau betul-betul kaya, mungkin tak macam ni kot. Mungkin sama-sama gila kumpul koleksi barangan berjenama jugak.

 

Okay. Setakat ni dulu. Dah ngantuk sangat dah ni. Sampai jumpa lagi!