Category: Coretan FM

Report Card Day

Assalamualaikum dan Salam Sabtu!

Pagi tadi ada Report Card Day jadi saya sekeluarga pergi ke sekolah the boys.

Alhamdulillah results Abang Iqbal sangat baik dan cikgu cikgu banyak puji abang. Satu part je yang kena improve which is his handwriting.

Bagus gak tu. Kalau takde benda nak improve langsung pun nanti dia syok sendiri pulak.

Adi pun okay cuma ada beberapa subjek yang dia kena lebih fokus dan cikgu minta saya sediakan buku buku cerita untuk Adi so that he can improve his writing.

Tahun ni ada ujian Checkpoint untuk Adi jadi Adi kena lebih fokus untuk subjek Maths, Science & English.

Ali pulak semua cikgu komplen pasal dia tak minat nak belajar dan langsung taknak fokus dalam kelas. Bila cikgu tanya dia akan cakap “I don’t know” which is very frustating.

Dari segi cikgu bercerita tu nampak sangat cikgu betul betul nak tolong dia dan cikgu dah cuba macam macam tapi dia yang taknak bekerjasama.

Ada cikgu siap tunjuk video aktiviti dia dalam kelas which is termenung, main apa yang ada atas meja dan langsung taknak participate.

Ada juga cikgu yang cakap memang ada sesetengah budak macam ni and it gets better as they age.

So tadi bincang bincang dan cikgu pun bagi beberapa suggestion on how to help Ali.

Of course kat rumah pun kena tengok buku buku dan homework dia jugak.

 

 

Selesai urusan kat sekolah, bawak anak jalan jalan jap. Sebenarnya nak makan kat tempat lain tapi akhirnya saya singgah minum di Jamaica Blue sebab Yaya dan Ali nak main mainan kat sini.

Sesambil tu Abang Iqbal jalan jalan ke kedai sukan untuk tengok tengok survey survey. Remaja sangat kan!

 

 

Alhamdulillah petang ni saya berjaya habiskan buku Linchpin.

Punyalah suka buku ni siap rekemen kat manager kesayangan saya iaitu Amni & Diba supaya baca buku ni jugak.

Sebab rasa macam bestnya kalau dah baca buku ni dari zaman muda muda dulu. Zaman zaman kerja.

Tapi buku published on 2010. Masa tu dah tak kerja pun. Hehhe..

Overall rasa lebih bijak, lebih matang dan dapat berfikir dengan lebih baik.

Sekarang ni tengah fikir nak baca buku apa lagi.

Saya dah download a few sample antaranya buku Man’s Search For Meaning by Viktor Frankl.

Okay bye! Sampai jumpa lagi!

Mood Lari

Sebenarnya tadi semangat sangat nak update blog.

Pastu bila bukak kan tengok tengok artikel yang tulis semalam tak ada.

Rasa memang dah post dah pun.

Siap emel hosting company kot ada apa apa masalah pada server diorang ke apa ke sebab pelik la jugak ke mana hilangnya post.

Sekarang masih tunggu emel jawapan dari dorang.

Kang tunggu tunggu tak update pulak.

Dahlah tengah semangat ni. Konon konon nak update blog setiap hari.

So mehlah kita update dulu dengan harapan artikel ni tak hilang.

Alkisah hari ni dari pagi rasa tak lapar dan saya tak jamah apa apa sehinggalah pukul 2 petang.

Dari pagi sampai petang saya sambung baca buku Linchpin by Seth Godin.

Deep sangat kandungan buku dia tapi banyak sangat ayat ayat yang best dan membuka minda.

Antaranya.

You have brilliance in you, your contribution is valuable, and the art you create is precious. Only you can do it, and you must.

The educated, hardworking masses are still doing what they’re told, but they’re no longer getting what they deserve.

We Are Surrounded by Bureaucrats, Note Takers, Literalists, Manual Readers, TGIF Laborers, Map Followers, and Fearful Employees

The combination of engaged employees, cutting-edge products, and fun brings people back.

Win by being more ordinary, more standard, and cheaper. Or win by being faster, more remarkable, and more human.

There are no longer any great jobs where someone else tells you precisely what to do.

For our entire lives, the push has been to produce, to conform, and to consume.

There’s more junk than ever before, more lousy writing, more pointless products. But this abundance of trash is overwhelmed by the market’s ability to distribute news about the great stuff.

Yesterday’s remarkable is today’s really good and tomorrow’s mediocre.

Now, the only way to grow is to stand out, to create something worth talking about, to treat people with respect and to have them spread the word.

You don’t become indispensable merely because you are different. But the only way to be indispensable is to be different.

The only way to get what you’re worth is to stand out, to exert emotional labor, to be seen as indispensable, and to produce interactions that organizations and people care deeply about.

Be remarkable Be generous Create art Make judgment calls Connect people and ideas . . . and we have no choice but to reward you.

The road to comfort is crowded and it rarely gets you there. Ironically, it’s those who seek out discomfort that are able to make a difference and find their footing.

Discomfort brings engagement and change. Discomfort means you’re doing something that others were unlikely to do, because they’re busy hiding out in the comfortable zone. When your uncomfortable actions lead to success, the organization rewards you and brings you back for more.

The people who break through usually have nothing to lose, and they almost never have a backup plan.

Don’t listen to the cynics. They’re cynics for a reason. For them, the resistance won a long time ago. When the resistance tells you not to listen to something, read something, or attend something, go. Do it. It’s not an accident that successful people read more books.

 

Ha.. best kannnn????

Ni antara ayat ayat best yang saya copy ke dalam Note saya setakat pembacaan saya sebanyak 54%.

Proses baca buku ni jadi lambat sikit sebab ia membuatkan saya banyak berfikir.

Apa nak buat.

Apa yang nak improve.

Apa yang menghalang kejayaan.

 

Tak sabar nak sambung baca dan secara tak langsung improve diri dan bisnes ke arah lebih baik.

 

 

Update : Hosting company baru update. Betullah server diorang ada masalah semalam dan backup sampai pagi semalam je. Jadi artikel semalam dah hilang.

Sedih.. 🙁

Dahlah semalam register website www.blogbenanghijau.com, install wordpress, update a few pages dan post terkini. Yang ni kalau hilang gak lagi sedih 🙁

 

 

Pukul 5.15 petang tadi saya ada appointment dengan bakal Mentee saya.

Saya kan join program Mentor Mentee PUNB.

Untuk bulan depan ada dua orang Mentee baru yang akan masuk dan tadi saya jumpa salah seorang Mentee tu.

Nama Syahid. Engineering graduate yang minat berniaga.

Sebenarnya kalau tak jumpa pun takpe.

Tapi saya suka jumpa, berkenalan, nak tahu apa expectation dia dan untuk saya terangkan tentang keadaan bisnes saya sekarang.

Bukan apa risau kot expectation dia tinggi sangat.

Bak kata pegawai PUNB, kita tak boleh ubah perception orang. Tapi kita boleh manage expectation orang.

 

 

Alhamdulillah the meeting went well.

Bagus dan sopan budaknya.

Bentuk muka dan tubuh ala ala Abang Iqbal dan saya rasa dewasa sangat bila sembang dengan dia.

Dan tadi bila sembang dengan dia, explain situation saya, bagitau apa yang dia akan belajar once jadi mentee saya nanti, tetiba rasa macam in control sangat.

Rasa macam I can do this.

I can deal with whatever I’m facing.

Yes its a bad phase.

But I just need more time.

And eventually I will go through this and will be better and smarter insyaAllah.

Yeay!!

 

Maybe sebab saya banyak membaca beberapa hari ni kan. Jadi bila bercakap tu macam positif dan macam bijak je.

Padahal mood sepanjang hari turun naik.

Dan kadang kadang lagi banyak down dari up.

Hihihi..

 

 

Lepas jumpa Syahid, saya jumpa salah seorang supplier saya.

Sebenarnya dengan supplier ni saya segan sangat nak jumpa sebab sejak beberapa bulan ni saya tak mampu buat payment seperti yang dijanjikan.

Dia pun dah beberapa bulan diam je.

So tadi bila jumpa, dia cakaplah dia memang sengaja taknak kacau saya sebab dia dapat tahu saya pregnant.

Jadi dia bagi peluang saya rehat dulu.

Hari ni jumpa pun cuma nak tanya khabar dan pesan supaya jaga diri.

Jangan tension tension.

Jangan stress sangat disebabkan bisnes.

Terharu sangat.

 

 

Bila supplier sangat baik dan supportive macam ni kan rasa tak sabar nak order banyak banyak dengan dia and be their best customer.

 

 

Lastly, nak update hari ni Abang Iqbal drive sendiri untuk ambil Yaya dari sekolah.

Sejak beberapa minggu lepas dia dok praktis bawa kereta dan kadang kadang time pergi dan balik sekolah pun dia minta nak drive.

Alhamdulillah dia tenang dan dah boleh drive dengan baik.

Saya jenis cool. Dan suami jenis mudah risau.

Tapi hari ni suami benarkan Abang Iqbal amik Yaya dari sekolah dan saya pulak gelabah.

Alhamdulillah semua selamat dan Abang Iqbal bangga sangat.

 

 

Okay sekian dulu untuk hari ni.

Nak kena buat balik blog benang hijau ni.

Sedih… 🙁

 

 

10cm x 8cm

Wah wah kemain tajuk..

Alkisah siang tadi saya telahpun pergi ke Andorra Women & Children Hospital yang terletak di Seri Kembangan untuk check up pertama.

Kalau ikutkan lokasi hospital ni agak jauh dari rumah dan perjalanan mengambil masa sekitar 50 minit.

Tapi saya pilih untuk check up di sini disebabkan Dr Lily Fariza.

Dulu masa saya mengandungkan Yaya, saya selalu check up kandungan dengan Dr Lily di KBMC (Kota Bharu Medical Centre).

Bersalin pun dengan Dr Lily jugak.

Dan saya rasa selesa dan senang hati berurusan dengan Dr Lily.

 

 

Masa balik Kelantan beberapa minggu lepas, saya google pasal Dr Lily sebab nak tahu dia berkhidmat di mana sekarang.

Dan bila dapat tahu dia berkhidmat di Hospital Andorra yang baru beroperasi sekitar Oktober lepas, hati saya berbunga riang.

Sebab saya kan ada masalah Cyst.

Jadi saya rasa tenang bila berurusan dengan doktor yang pernah merawat dan faham dengan situasi saya.

 

 

Tadi bila jumpa Dr Lily, saya bagitau la dia pasal saya cari dia semua. Hihihi..

Mulanya dia macam ingat ingat lupa.

Tapi lepas tu dia ingat yang saya dulu nak sangat baby perempuan.

Mana taknya setiap kali scan sibuk tanya baby perempuan kan doktor sampaikan lepas bersalin doktor siap angkat tunjuk kemaluan baby.

Ha.. confirm dah baby perempuan ya.

 

 

Pastu bila doktor tanya saya kerja apa dan saya bagitau saya buat bisnes Benang Hijau, dia pun cakap yang dia memang dok teringat ada patient dia yang buat bisnes Benang Hijau tapi dia lupa nama apa.

Setiap kali tengok billboard dan dengan orang sebut Benang Hijau, dia memang dok teringat pasal patient dia ni ha.

Gitu…

Yang bestnya nurse yang ada sekali dalam bilik tu pun biasa datang ke butik Benang Hijau Bangi.

Hihi..

 

 

So tadi bila dah scan, nampaklah cyst saya yang berukuran 10cm x 8cm. Agak besar dan sekarang ni lebih besar dari baby.

Saya suka Dr Lily sebab dia cool dan tenang je.

Dia kata tak perlu risau.

Kalau cyst tu tak ganggu pregnancy tak ada masalah.

Cuma kalau masa nak bersalin nanti kedudukan cyst tu menggangu laluan baby, mungkin perlu operate. Tu je.

 

 

Saya pun bagitau la yang saya selalu rasa sakit menyucuk nyucuk dan tak selesa. Pun dia cool jugak.

Katanya takpe kalau tak tahan sangat nanti boleh datang hospital dan kita tengok apa perlu buat nanti.

Gitulah.

So saya pun rasa lega sikit.

Kiranya selagi boleh tahan saya tahan jelah.

Yang saya faham Cyst saya ni jenis cecair dan bukannya pepejal. Jadi dia taklah merbahaya.

Cuma kalau Cyst tu terpusing akan menyebabkan rasa sakit.

 

 

Sebelum ni bila baby makin besar Cyst mengecut sedikit.

So next month Dr akan pantau saiz Cyst.

Kalau mengecut Alhamdulillah.

 

 

Seronok juga check up di hospital baru ni sebab hospitalnya cantik dan sangat selesa.

Dalam perjalanan pergi suami tanya jugak betul ke awak ni nak check up jauh jauh padahal ada je a few hospital berdekatan rumah.

Tapi once dah sampai hospital, dah jumpa doktor, dah dapat layanan yang baik dari staff, suami pun senyum je.

Dan saya pun rasa happy sangat sebab masih ada rezeki nak check up dengan Dr Lily.

 

 

Sebenarnya masa bersalinkan Yaya tu, saya ada bagitau Dr Lily yang saya nak ikat peranakan sebab dah taknak bersalin dan doktor cakap betul ke awak ni.

Awak muda lagi. Boleh bersalin lagi ni.

Bila Dr Lily cakap macam tu kan, rasa sayang pulak. Terus tak jadi.

Dan tadi saya pun citerlah dengan Dr Lily dan dia pun gelak.

Tak sangka kan rupanya ada rezeki nak check up dengan dia lagi.

 

 

Alhamdulillah happy sangat hari ni.

Rasa lebih excited nak tunggu baby membesar dan tak sabar sabar nak bersalin.

 

 

Hari ni jugak Kak Long sekeluarga dah selamat sampai dari Algeria so lewat petang tadi saya sekeluarga pergi ke rumah Kak Long.

Kak Long excited sangat bercerita pasal Algeria dan tunjuk gambar gambar tempat yang dia lawat.

Kalau dulu bila dengan orang travel rasa jelessss sangat.

Tapi kali ni disebabkan saya pun kurang sihat, jadi perasaan jeles tu langsung tak ada.

Yang penting nak sihat dulu. Barulah boleh fikir nak travel ke mana.

 

 

Semalam dah habiskan buku Think & Grow Rich.

Hari ni pulak selesai baca buku The Alchemist by Paulo Coelho. Best sangat buku ni.

Setiap page ada je benda yang saya belajar.

Dan lepas habis baca buku ni, rasa lebih positif dan bersemangat.

Rasa lebih yakin untuk menghadapi hari hari mendatang dan apa jua cabaran dalam bisnes.

 

 

Overall today is a very good day and I am so happy and blessed. 🙂