Category: Coretan FM

Cukup Tidur

Pagi tadi kan masa saya tengah bersiap siap, ternampak Yaya yang sedang tido lena.

Dan tetiba rasa bersyukur sangat.

Bersyukur sebab kerja sendiri dan tak perlu hantar Yaya ke nursery dan menyebabkan Yaya dapat tidur secukupnya setiap hari.

Pastu bangun dalam keadaan gembira dan cukup kasih sayang.

Alhamdulillah.

 

 

Sebenarnya sebagai usahawan ni kan, ada masanya rasa down sangat.

Rasa macam nak give up.

Rasa penat.

Rasa malas dah nak bersungguh sungguh nak hidup apa adanya je.

 

 

Tapi bila tengok anak anak rasa nak bagi yang terbaik untuk anak.

Nak anak happy.

Nak anak belajar di sekolah yang baik.

 

 

So teruskanlah jugak kehidupan.

Kuatkan hati.

Positifkan diri.

Jalan terus!

 

Sold Out

Hari ni masih tahap super duper busy disebabkan kami dok buat promo gegila shawl dengan diskaun sampai 70%.

Padahal semua shawl tu cantik cantik je pun.

Tapi disebabkan nak kurangkan kategori produk dan nak clearkan semua inventori lama lama, jadi kami jual pada harga gegila sikit.

Biarlah untung ciput.

Biarlah jual bawah harga modal.

Takpelah.

Sesekali bagi reward pada customer dan follower.

Bila instant shawl lace yang siap ada swarovski original kami jual pada harga RM20, memang berdesupppp order masuk.

Kesian gak pada yang tak sempat beli.

Tapi on our part lega sangat bila banyak produk dah sold out dan bolehlah kami remove kategori tu dari website buat selama lamanya. Hihihi..

Ni lah masalah seorang bos yang cepat boring.

Takleh tengok benda yang lama lama sikit.

Sakit mata.

 

 

Dalam kesibukan tadi sempat keluar sekejap bersama Yaya tercinta ke pejabat Public Mutual Cheras sebab nak settlekan beberapa urusan.

Punyalah busy sampai dalam Uber pun bukak laptop.

Time tunggu nombor dipanggil pun bukak laptop.

Dalam perjalanan balik pun bukak laptop.

Drive Uber pun heran gamaknya bisnes apalah mak orang ni sampaikan khusyuk sangat.

 

 

Bagus kan ada servis Uber ni. Rasa cam jimat masa sangat sangat. Sebab masih boleh buat kerja di sepanjang perjalanan tu.

Takyah huru hara nak drive.

Nak parking.

Nak bayar duit parking.

Macam ada personal driver gitu.

 

 

Dari ofis Public Mutual, terus lajak ke Orked Lavender Kafe sebab hari ni kafe kembali beroperasi.

Punyalah lama cuti.

Last berniaga 18 May.

Sebulan setengah kot cuti.

Kesian customer dah ramai dok tanya bila nak bukak.

Nervous gak kot tak de yang datang.

Tapi Alhamdulillah ramai je yang datang dan customer tetap pun ada dalam 4-5 couple.

Siap ada yang dah cakap nak datang lagi esok.

Alhamdulillah.

 

 

Malam ajak manager manager tercinta datang kafe.

Siap pakej ajak grafik designer sekali datang.

So sempatlah sama sama improve kombinasi warna untuk koleksi terbaru satin yang kami akan release next week.

 

 

Eh semangat betul cerita update hari ni kan.

Bukan apa excited sebenarnya sebab macam dah lama tak keluar rumah.

 

 

Tengah tengah super busy yang amat kan.

Tetiba terfikir tentang customer customer yang dok order tudung di siang siang hari ni.

Dorang ni tak de kerja sangat ke.

Atau curi masa bekerja.

Sebab saya punya busy nak makan pun tak sempat (tapi gemuk jugak) 😛

Pastu tadi bila cakap dengan manager, dorang pun cakap benda sama.

Sebab mostly dok bagi alamat ofis.

So sah sahlah kerja kan.

Tapi kalau ada banyak masa untuk pilih pilih.

Order order.

Whatsapp whatsapp.

Sah tak bebetul serius kerja.

Dan tetiba rasa cam tak baik pulak.

Macam bersubahat pulak.

Tapi takdelah buruk sangka dengan semua.

Mungkin ada yang bebetul order time rehat.

Ataupun kerja extra untuk ganti masa.

Ataupun dah lama busy gila dan kali ni baru boleh reward diri sendiri.

 

 

So itulah dia update 6 Julai 2017.

Bad news banyak.

Tapi saya cuba fikir positif.

Bak kata pepatah,

Everyday might not be a good day,

but there must be something good in every day.

Betul tak?

 

 

Okay bye!

Nak sambung buat kerja!

Business vs Laziness

Hari ni kan..

Tersangat sangat sangat sibuk.

So many things to attend to.

Dan seriusly sekarang ni saya kerja hampir 20 jam sehari kot sebab saya cuma tidur dalam  2 ke 3 jam sahaja dan makan pun sekadarnya sahaja.

Pastu terfikir la kan.

Patutlah nama business = busyness = rajin.

Sebab orang rajin je boleh buat bisnes ni.

Kalau tak rajin cemana.

Kalaulah bos ni cuma kerja 9-5 je sehari, memang bisnes pun takkan ada, kalau ada pun tak berkembang sangat, dan kalau dah berkembang pun mungkin boleh melingkup.

Seriously.

Kalaulah bos ni nak kerja main-main.

Pukul 9 terhegeh hegeh masuk kerja.

Sembang sembang kosong.

Pastu keluar breakfast.

Pastu buatlah kerja sikit.

Pastu dok fikir nak makan apa.

Pastu tengahari lunch dan rehat 2 jam.

Pastu masuk kerja.

Petang balik.

Malam bebetul enjoy tak fikir pasal kerja.

Memang hancussss!!!!!!!!

Dengan kesedaran ini, rasa lebih confident lepas ni bila nak minta lebih komitmen dari staff baru dan lama.

Either you give your full commitment.

Or you leave.

So that your job can be replaced with someone who are committed.

Gituuuu…

 

 

Tapi taklah bermakna orang yang laziness = kurang rajin ni tak bagus.

Kita kan hidup saling melengkapi.

Kalau takde golongan pembeli cemana kita nak berniaga.

Kalau semua nak jadi bos siapa nak kerja dengan bos.

Masak la bos nak buat semua benda sorang sorang kan.

Dan orang orang yg laziness ni sebenarnya mendatangkan keceriaan kepada orang orang yang business.

Tapi mendatangkan geram pun ye jugak sebenarnya. Hihi..

 

 

Ni kenapa busy sangat ni?

Hang buat apa dik non?

Padahal hang kata dok rumah je kan.

Dok peluk Yaya je kan.

 

 

Kami kan sekarang dok buat sale di butik dan online.

Alhamdulillah order berdesupppppp sampai tak terlayan semua order masuk.

Nak tido pun tak lena.

Pastu nak fikir production lagi.

Design lagi.

Payment payment lagi.

Sampaikan tak sempat nak berkomunikasi sangat dengan anak anak bujang and it makes me feel so bad (as usual).

Dengan Yaya pun walaupun dia sentiasa ada bersama sama but I still feel bad.

Bestnya kalau I have the time to teach her, read books, sing together and play all the games that moms do with their children.

 

 

Tu belum campur rasa bersalah sebab lama tak singgah butik.

Lama tak jumpa staff butik.

 

 

Okaylah tu je nak citer hari ni.

Bye!