Category: Business & Marketing Tips

2 Perkataan

Tadi sembang-sembang dengan suami. Rasa kelakar bila mengenangkan kami hanya guna dua perkataan sahaja bila berurusan dengan peniaga Vietnam.

Perkataan pertama adalah Bau Nyiuk yang bermaksud ‘Berapa harga?’

Perkataan kedua adalah Kam Eng yang bermaksud ‘Terima kasih’.

 

Yang penting kena ada calculator (saya selalu guna handphone je) untuk peniaga tunjukkan harga barangan dia dan juga untuk kita tawar menawar.

Tak susah pun deal dengan peniaga di luar negara. Yang penting kena selalu senyum dan tunjukkan muka yang manis.

 

 

 

Sibuk Yang Tak Produktif

Saya selalu terbaca status FB usahawan online yang sangat sibuk.

Ramai sangat yang order sampaikan tak sempat nak reply PM pelanggan, tak sempat nak packing barang, tak sempat nak pos barang dan juga tak sempat nak siapkan urusan rumahtangga yang lain.

Kalau di peringkat awal berniaga, saya faham. Tapi kalau dah berniaga bertahun tahun, timbul rasa kesian.

Kesian sebab mereka ni dah terperangkap dalam quadrant S mengikut definisi Robert Kiyosaki.

Quadrant S adalah usahawan yang menggunakan masa dan tenaga mereka untuk dapat duit.

Kalau mereka tak bekerja, mereka tak dapat duit.

Alhamdulillah melalui pembacaan saya dari buku-buku motivasi dan keusahawanan, saya belajar bahawa usahawan yang berjaya tidak boleh membuat semua benda sendiri.

Dalam sebuah buku, saya belajar tentang..

Dont do 5 dollar job.

Maksudnya jangan bazirkan masa kita untuk buat kerja yang boleh dilakukan oleh orang lain dengan gaji RM5 sejam.

Ini kerana jika kita dah terikat dengan kerja yang remeh temeh, nanti kita takkan ada masa untuk buat perkara hebat dan dapat pendapatan yang lebih besar.

Ambil pekerja untuk settlekan urusan yang mudah dan gunakan masa untuk fikirkan strategi bagi mengembangkan bisnes.

Saya faham ada peniaga yang risau jika mereka tidak ada kerja. Sebab tu mereka taknak menggajikan orang kerana risau nanti mereka tak tahu nak buat apa.

Takpe, dapatkan pekerja dulu. Nanti, bila dah ada masa bolehlah gunakan masa tu untuk baca buku, pergi seminar ataupun pergi bersosial dengan orang-orang yang berjaya.

Lepas tu bolehlah gunakan masa yang ada untuk praktiskan ilmu-ilmu baru.

Setiap kali saya buat sesuatu, saya akan fikir adakah kerja ini berpadanan dengan gaji yang saya inginkan? Siapakah yang boleh saya upah untuk membuat kerja ini? Apakah yang saya dapat buat jika saya tidak membuat kerja ini?

Saya pun nampak ramai peniaga online yang setiap hari sibuk ke pejabat pos dan menunggu nombor giliran di pejabat pos.

Sebenarnya lebih mudah jika kita buka akaun dengan pihak Poslaju @ mana-mana syarikat courier. Apabila ada barang yang nak diposkan, kita boleh call dan mereka akan datang pickup barang di tempat kita.

Kalau bisnes kita ada banyak cawangan, kita juga boleh buka sub akaun bagi setiap cawangan.

Ada juga peniaga yang nak jimatkan kos tapi membuka kedai @ booth di tempat yang sewa rendah.

Sewa rendah = trafik pengunjung rendah.

Kalau peniaga itu berniaga secara online dan kedai itu berfungsi sebagai gudang atau pusat pembungkusan, takpelah. Tapi kalau bisnes tu mengharapkan pelanggan offline, hal ini boleh menyebabkan peniaga kerugian dan seterusnya boleh berhenti berniaga.

Panjang pulak celoteh pagi ni. Semoga bermanfaat!

Blog Bisnes Cotton

Pagi tadi saya telah berjumpa dengan seorang pegawai PTD yang ingin memulakan bisnes kain dan ingin belajar cara untuk menggunakan blog dan FB bagi mempromosikan bisnes kainnya secara online.

Sebenarnya dia tak tahu pun bahawa saya pun tokey kain. Kelakar sangat. ๐Ÿ™‚

Seronok jugak sesi tadi sebab dia pun sebaya dengan saya dan dia pun jenis yang cepat mesra.

Dalam masa 3 jam, saya setupkan blog, setup facebook page, ajar dia cara untuk update, ajar dia cara untuk promosi di samping bagi tips bagaimana untuk terima tempahan dan seterusnya untuk proses tempahan yang diterima.

Pendek kata, saya tolong dia buka kedai online, tetapi dia sendirilah yang kena letakkan barang ke dalam kedai onlinenya.

Tak perlu terlalu risau pasal design kedai. Sebab bila barang banyak, orang tetap akan datang.

Sambil-sambil mengajar dia tu, saya rasa okay jugak kalau saya buka kelas untuk peserta yang lebih ramai. Mungkin dalam 5-10 orang bagi setiap sesi dan pada harga yang lebih murah. Mesti lebih meriah kelas tu nanti kan.

Sebab sebenarnya saya minat sangat buat kerja-kerja macam ni. Memang betul saya seolah-olah menambah pesaing, tapi saya anggap peniaga-peniaga baru ni macam ejen-ejen unit trust yang baru.

Walaupun ramai yang berniaga, tapi insyaAllah akan ada rezeki bagi setiap orang. Malah, bila bekerjasama, lebih seronok dan mungkin ada benda yang kita boleh pakat-pakat.

Nak tahu apa nama blog peserta saya? Comel sangat namanya tau.

Jemput singgah ke…. http://bigmamacotton.com

Sekarang kedai ni belum ada banyak barang. Tapi insyaAllah dalam seminggu dua barang akan bertambah banyak.

Jika anda pun minat nak belajar buat blog untuk bisnes anda dan belajar tentang internet marketing secara one to one, bolehlah hubungi saya. Kalau ikutkan saya memang sibuk, tapi insyaAllah saya boleh cuba luangkan masa. Sebab saya suka sangat bab-bab internet marketing ni. Dan saya pun suka nak berkenalan dengan usahawan dari pelbagai bidang.

Kalau nak jemput saya buat kelas untuk peserta yang ramai pun insyaAllah tak ada masalah. ๐Ÿ™‚