Tips Follow Up – Call Prospek Selepas 3-5 Hari

Hari ini saya ingin memberi tips follow up kepada rakan-rakan yang terlibat di dalam bidang sales/marketing.

Sebaik-baiknya selepas berjumpa seseorang prospek dan mendapat no telefonnya, anda perlu hubungi mereka selepas 3-5 hari. Jika tidak, prospek akan lupa tentang anda dan mereka akan merasa tidak selesa apabila anda menghubungi mereka. Selain itu, prospek juga akan menganggap anda tidak serius dalam melakukan promosi perniagaan anda.

Bagi diri anda pula, anda sendiri akan merasa kekok untuk memulakan perbualan dengan prospek tersebut jika anda mengambil masa terlalu lama untuk menghubungi prospek.

Anda juga seharusnya menulis serba-sedikit tentang latar belakang prospek di dalam buku catatan anda. Sebagai contoh lingkungan umur mereka, pekerjaan mereka, tempat kerja mereka, bilangan anak dan apa saja perkara yang telah mereka ceritakan tentang diri mereka.

Saya menulis tips ini berdasarkan pengalaman saya sendiri. Ini kerana, pada awal saya melibatkan diri di dalam bidang unit trust, saya rasa malu untuk menelefon prospek yang telah saya jumpa.

Saya kononnya menunggu masa yang sesuai untuk menelefon. Malangnya makin lama saya makin malu untuk menghubungi mereka kerana mereka pastinya sudah lupa tentang saya. Betapa ruginya saya..

Semoga perkongsian ini dapat menjadi pedoman kepada rakan-rakan agar tidak mengulangi kesilapan saya..

One thought on “Tips Follow Up – Call Prospek Selepas 3-5 Hari

  1. ayu

    hm.. minta maaf coz saya tak taulak awak dari public mutual.. tak per.. kita sama2 cari rezeki… saya sebenarnyer.. baru menapakje.. tapi mempunyai perasaan rendah diri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *