Branding – Perkara Yang Perlu Dilakukan Dalam Perniagaan

Pada hari ini saya telah menghadiri satu seminar yang bertajuk “Seminar Peningkatan Produktivi Usahawan Wanita”. Memandangkan esok kita akan memulakan puasa Ramadhan, saya rasa sangat bersyukur kerana dapat makan makanan yang sungguh lazat dan PERCUMA (he.. he.. he..) pada hari terakhir sebelum berpuasa.  

Inilah antara perkara yang paling best tentang program Sarjana Keusahawanan IT (SKIT). Ini kerana pihak Universiti Teknologi Malaysia akan menghantar kami menyertai semua seminar yang melibatkan keusahawanan dan juga teknologi maklumat. Maklumlah kami semua ni kan bakal bergelar Usahawan Teknologi. Insya’Allah…. 

Terdapat empat tajuk yang dibentangkan di dalam seminar ini dan semuanya telah memberi maklumat yang sangat berguna sebagai bekalan saya untuk menjadi seorang usahawan. Antara tajuk yang menarik minat saya adalah tentang penjenamaan produk (branding) yang telah disampaikan oleh Pengarah Eksekutif kumpulan syarikat Noraini’s.  

Penjenamaan (branding) di dalam kamus Oxford bermaksud pemberian nama atau imej ke atas barangan atau servis supaya orang tertarik untuk membelinya. Sebagai contoh adidas, nike, toyota, sony dsb. Antara kebaikan penjenamaan adalah:

  1. Identiti korporat atau produk

– Meyakinkan orang tentang kualiti produk

  1. Memudahkan pemasaran

– Orang ramai akan membuat keputusan pembelian berdasarkan jenama

  1. Belanja A&P (advertising & promotion) lebih murah

– Syarikat yang mempunyai jenama yang popular hanya perlu mengeluarkan belanja untuk mengiklankan jenama dan tidak perlu mempromosi setiap produk mereka

  1. Elak pembaziran kemudian hari

– Jika sesuatu produk yang popular tetapi tidak mempunyai jenama, tidak mustahil ada pihak yang akan mengambil kesempatan dengan cara mengeluarkan produk yang sama dan seterusnya mempromosikannya secara besar-besaran. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *