Bersedia Sepenuhnya Sebelum Berjumpa Prospek

Hari ini merupakan hari ketiga saya mengikuti roadshow di Angsana, Johor. Sebenarnya walaupun saya sudah memahami tentang kepentingan wasiat dan telah membuat wasiat, namun saya masih belum jelas tentang prosedur penulisan wasiat yang lengkap. Ini kerana selepas saya mengisi borang Wasiat Asas, saya terus submit borang itu kepada Ketua Pengurus saya tanpa bertanya lebih lanjut tentang prosedur seterusnya.

Memandangkan hari ini merupakan hari terakhir kami di Angsana, jadi strategi promosi kami adalah untuk menyebarkan flyers sebanyak mungkin kepada pengunjung Plaza Angsana untuk membuka minda mereka tentang kepentingan wasiat. Di wasiat itu juga kami menyertakan Nama dan No Telefon kami untuk dihubungi sekiranya mereka berminat untuk mendapat maklumat lanjut.

Semasa saya sedang sibuk menyebarkan flyers, sepasang pasangan suami isteri yang agak berumur telah datang berjumpa saya untuk mendapatkan maklumat lanjut. Sebelum itu, saya telah memberi flyer kepada mereka dan mereka telah berpatah balik ke tempat saya berada untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang prosedur menulis wasiat.

Pada masa itu barulah saya sedar yang saya pun tak tahu bagaimana prosedur seterusnya iaitu selepas mereka mengisi borang Wasiat Asas. Kebetulan pula rakan-rakan yang lebih berpengalaman tidak ada di kawasan yang berhampiran, jadi saya tidak dapat menjawab soalan-soalan yang telah dikemukakan oleh 2 orang prospek yang betul-betul berminat dengan produk saya.

Saya pun meminta maaf kepada prospek dan telah meminta nama dan no telefon mereka untuk saya hubungi kemudian. Namun begitu mereka begitu kecewa dengan saya dan terus berlalu meninggalkan saya. Aduh, ruginya saya!

Pengajaran yang saya dapat dari perkara ini adalah supaya kita sentiasa bersedia sepenuhnya sebelum berjumpa prospek. Kita juga hendaklah betul-betul memahami apa jua produk yang kita jual. Semoga perkongsian ini dapat menjadi pengajaran kepada rakan-rakan semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *